BIOS (basic input/output system) SETUP

Mikron asetukset, kuten muistin määrä, levyasemien tyypit ja näytön tyyppi, tallennetaan akkuvarmistettuun RAM-muistiin. Tässä muistissa on myös mikron kello, joka pitää kirjaa kellonajan lisäksi päivämäärästä. Näitä asetuksia voidaan muuttaa setup-ohjelman avulla. Setup-ohjelma on joko mikron sisäänrakennettu tai levykkeellä tuleva ohjelma.

Esimerkki osasta erään PC-koneen setup-tiedoista:

------------------------------------------------------------------------BIOS SETUP PROGRAM - STANDARD CMOS SETUP(C)1990 American Megatrends Inc., All Right Reserved------------------------------------------------------------------------Date (mn/date/year): Wed, Aug 18 1993 Base memory: 640 KBTime (hour/min/sec): 12:42:09 Ext. memory: 15360 KBDaylight saving : Disabled Cyln Head WPcom LZone Sect SizeHard disk C: type : 47 = USER TYPE 1010 6 0 0 55 163 MBHard disk D: type : Not InstalledFloppy drive A: : 1.44 MB, 3½"Floppy drive B: : Not InstalledPrimary display : VGA/PGA/EGAKeyboard : Installed

Setup-ohjelmaa tarvitaan silloin, kun mikron kokoonpanoa muutetaan (esim. muistin tai levyaseman lisäys).

Käynnistys

Ohjelmallinen setup käynnistyy kuten mikä muu ohjelma tahansa. Mikron sisäinen setup-ohjelma on tallennettu ROM-piirille (BIOS). Sisäinen setup voi käynnistyä automaattisesti kokoonpanon muuttuessa tai sen saa käyntiin mikron käynnistyksen yhteydessä jollakin näppäinyhdistelmällä (esim. Del, F10, Ctrl-Del, Ctrl-Alt-Esc, jne). Käynnistyksen saa helpoimmin selville opaskirjoista.

Asetusten muutokset

Kehittyneimmät setup-ohjelmat havaitsevat mikron muuttuneen kokoonpanon ja tekevät kaikki asetusten muutokset automaattisesti. Normaalisti nämä automaattiset ohjelmat kysyvät käyttäjältä vain varmistuksen havaitsemilleen muutoksille.

Jos mikrossa ei ole automaattista setup-ohjelmaa, niin mikro huomaa kokoonpanonsa muutokset käynnistysvaiheen tarkistuksissa. Muutokset aiheuttavat yleensä jonkin virheilmoituksen ja sen jälkeen käyttäjän on itsensä käynnistettävä setup-ohjelma ja tehtävä asetuksiin tarvittavat muutokset. Varsinaisen setup-ohjelman käyttö selviää parhaiten mikron manuaaleista.

Erityyppisillä kiintolevyillä on omat koodinsa riippuen siitä, miten monta levypuolta, uraa yms. teknistä parametria niillä on ja nämä tiedot on oltava setupissa. Kiintolevy toimii vasta, kun koodinumero täsmää käytetyn kiintolevyn kanssa. Jos koodi on väärin, kiintolevyä ei voi käyttää. Setupissa olevat kiintolevyjen koodit eivät ole standardisoituja, joten eri valmistajien koneissa voi samalla kiintolevyllä olla eri kooditunnus. Kiintolevyistä kannattaa kirjata muistiin mm. tyyppikoodi, urien ja sektorien määrä sekä luku/kirjoituspäiden määrä. Uusimpien emolevyjen BIOSit osaavat automaattisesti tunnistaa kovalevyjen tiedot eikä niitä enää yleensä tarvitse käsin asettaa setupissa.

Uutta kiintolevyä asennettaessa on sen koodinumero selvitettävä joko laitemaahantuojalta tai myyjältä. Koodinumero kannattaa kirjoittaa muistiin, sillä jos levyasema joskus hajoaa, kone toimitetaan huoltoon tai levyasema siirretään toiseen koneeseen, voi levyn tyypin selvittäminen jälkikäteen olla hankalaa.

Tietojen katoaminen

Setupin tarvitsemaa CMOS-RAM-muistialuetta pidetään yllä pienen pariston tai akun voimalla. Joskus voi käydä niin, että CMOS-RAM tyhjenee ja näyttää pelkkää nollaa. Asialla voi olla ukkosen aiheuttama staattinen sähköpiikki tai pariston/akun ehtyminen. Tilanne on joka tapauksessa kiusallinen, sillä mikro ei tunnista edes kiintolevyään ennen kuin setup-arvot on saatu kohdalleen. Juuri tätä varten arvot kannattaakin kirjoittaa etukäteen muistiin.

Ennen arvojen uudelleensyöttämistä rikkoontunut akku (paristot ovat nykyään harvinaisia) on vaihdettava. Akku voi olla joko irrallinen, liittimellä emolevyssä kiinni oleva akku tai sitten se on suoraan emolevylle integroitu akku. Irrallisia akkuja saa joko elektroniikkaliikkeistä tai tietokonehuolloista. Jos mikron akku on epäkunnossa, niin jokaisen käynnistyksen yhteydessä käyttäjän täytyy kirjoittaa setupin tiedot uudelleen. Akun poissaolo ei kuitenkaan estä mikron käyttöä.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>