CD-ROM-aseman asentaminen

 1. Ruuvaa auki koneen kotelon ruuvit ja poista kotelo.

 2. Kirjoita ylös CD-ROM-aseman päällä lukevat ohjeet ja tarkat tekniset tiedot. Laita talteen myös aseman valmistaja, aseman tarkka tyyppimerkki ja jumpperointiohjeet.

 3. Asentaessasi uutta CD-ROM-asemaa tarkista laitteiden jumpperoinnit. Yhteen IDE-kaapeliin voi liittää kaksi laitetta, joista toinen pitää olla määritelty toimimaan Isäntä-asemana (Master) ja toinen Orja-asemana (Slave). Nämä saa määriteltyä kovalevystä/CD-rom-asemasta löytyvillä jumppereilla tai dip-kytkimillä. Laitteen päälle tai takaosaan on yleensä printattu/painettu ohjeet jumpperoinnista.

 4. Jos IDE-kaapeliin tulee vain yksi laite on se jumpperoitava Isäntä (Master) -tilaan, ellei laitteen käyttöohjeessa neuvota toisin.

 5. Jos IDE-kaapelissa on ennestään jo yksi laite niin jumpperoi uusi lisättävä laite Orja (Slave) -tilaan ja varmista, että vanha laite on Isäntä (Master) -tilassa.

 6. Jos laitteet eivät suostu toimimaan yhdessä, Master/Slave-asetuksien vaihtaminen toiseen järjestykseen saattaa auttaa.

 7. Asenna CD-ROM-asena koneen kotelosta löytyvään sopivan kokoiseen 5.25" laajennuspaikkaan.

 8. Ruuvaa CD-ROM-asema kunnolla kiinni koteloon aseman sivuilta löytyvien ruuvireikien avulla. Älä käytä liian pitkiä ruuveja, koska ne saattavat yltää kosketuksiin aseman koneiston kanssa.

 9. Yhdistä asemaan kotelon virtalähteestä tuleva virtajohto. Virtajohto menee liittimeensä vain oikeinpäin.

 10. Yhdistä asema emolevyyn IDE-kaapelilla (lattakaapeli). Kaapeli menee helposti paikalleen väärinpäin. Kaapelin toisessa reunassa on punainen viiva, joka tulee piikin nro1 kohdalle eli virtapiuhan puolelle.

 11. Älä vielä sulje koneen koteloa, vaan yritä käynnistää kone. Jos kone ei käynnisty niin todennäköisesti IDE-kaapeli on asennettu väärinpäin kone sammuksiin ja kaapeli kiinni toisinpäin.

 12. Uudet koneet tunnistavat heti käynnistyksen yhteydessä CD-ROM-aseman ja näyttävät sen tiedot näytöllä. Windows-löytää CD-ROM-aseman kuitenkin vaikka siitä ei erityisempää mainintaa koneen käynnistyessä tulisikaan.

 13. DOS-ympäristössä CD-ROM-aseman käyttäminen vaatii erityisten ajurien asentamista.

Last year a guy called and said his cdrom won't work after he installed it. I asked him to bring it in. while testing out the other drives, I noticed it was really slick.

Tech Support: "Did you get it wet?"

Customer: "Wet? No way, that's the WD40 I used to get the drive to slide in easier."

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>