Muistin lisääminen

  1. Tarkista mahtuuko koneen muistipaikkoihin vielä muistia.

  2. Tarkista emolevyn ohjekirjasta minkätyyppisiä SIMMejä tai DIMMejä tarvitset. Simmejä löytyy 30-pinnisiä (8- tai 9-bittisiä) ja 72-pinnisiä (32- tai 36-bittisiä). DIMMit ovat 168-pinnisiä (64- tai 72-bittisiä). Tarvittavien SIMMien leveyden voit tarkistaa manuaalista tai tutkimalla koneesi emolevyllä olevia SIMM-kammoille tarkoitettuja paikkoja.

  3. Tarkista kuinka nopeita koneessasi jo olevat piirit ovat ja varmist että saat kaupasta ainakin yhtä nopeita esim. 60 ns. Tarvittava nopeus selviää taas manuaalista tai tutkimalla jo sinulla ennestään olevia muisteja. Piireissä on yleensä viimeisenä numerona niiden nopeutta kuvaava luku. Esim 6 tarkoittaisi 60ns. Uudemmissa DIMMeissä, joissa käytetään SDRAM-tyyppisiä piirejä, on syytä tarkistaa myös kuinka suurta kellotaajuutta kyseinen piiri sietää. Esim. merkintä PC-100 tarkoittaisi 100MHz:n kellotaajuutta.

  4. Tarkista kelpaako koneeseesi vain yksipuoleiset vai myös kaksipuoleiset simmit. Yksipuoleinen = piirejä vain toisella puolella. Kaksipuoleinen = piirejä molemmilla puolilla. Jos simmipaikat ovat hyvin tiiviisti emolevyllä, kaksipuoleisia simmejä ei todennäköisesti voi käyttää.

  5. Tarkista manuaalista haluaako emolevysi pariteetillista vai pariteetitonta muistia. Pariteetillisissa piireissä on yksi ylimääräinen bitti esim. 9-bittinen tai 36-bittinen simmi. Jos emolevysi käyttää pariteetitonta muistia, niin voit huoletta käyttää myös pariteetillisia piirejä. Ylimääräinen bitti jää vain käyttämättä.

  6. Tarkista emolevysi manuaalista montako simmiä kerrallaan voi emolevyllesi lisätä. Yleiset periaatteet ovat seuraavat:

  1. 30-pinnisiä simmejä on käytössä enää lähinnä joissakin 486-tasoisissa ja vanhemmissa koneissa. 486 on 32-bittinen prosessori eli sen pitää saada muistiakin 32-bitin (36-bittiä pariteetilla) pätkissä. 30-pinniset simmit ovat 8-bittisiä (9 pariteetilla), joten niitä täytyy lisätä 4 kpl kerrallaan, jotta saadaan haluttu 32-bittiä (36) täyteen.
  2. 72-pinniset simmit ovat valmiiksi 32-bittisiä (36-bitti pariteetilla), joten niitä voi lisätä 486:iin yksi kerrallaan. Pentium on 64-bittinen prosessori, joten se vaatii kerrallaan kaksi kappaletta 32-bittisiä 72-pinnisiä simmejä (32*2 = 64).
  3. Dimmit ovat valmiiksi 64-bittisiä, joten ne kelpaavat Pentium/Pentium II/Pentium III/AMD K6/Athlon-prosessoreille yksi kerrallaan. Joillakin emolevyillä on paikkoja sekä DIMMeille että SIMMeille. Emolevystä riippuen voit ehkä käyttää vain jommankumman tyyppistä muistia tai sitten molempia yhtäaikaa.Tarkista emolevyn ohjekirjasta.
  1. Tarkista manuaalista käyttääkö emolevysi EDO(Extended Data Output )- FPM(Fast Page Mode)- vaiko SDRAM-tyyppistä muistia.

  1. Jos emolevyysi sopivat 30pin simmit, niin kyseessä on FPM-muisti.
  2. Jos emolevyysi sopivat 72pin simmit, niin kyseessä on joko FPM tai EDO muisti. Jotta saadaan hyödynnettyä EDO-muistien tehokkuus, täytyy emolevyn tukea EDO-muisteja ja kaikkien muistipiirien olla EDO-tyyppisiä. Jos et tiedä em. ominaisuuksista on varmempaa ostaa FPM-muistia.
  3. Jos emolevyysi sopivat DIMMit, niin kyseessä on joko EDO tai SDRAM muisti. EDO-DIMMejä käytettiin lähinnä Pentium ja Pentium MMX laitteissa. Kaikissa uudemmissa emolevyissä käytetään SDRAM-dimmejä.
  1. Simmejä asentaessa älä käytä raakaa voimaa. SIMMit menevät paikalleen vain oikein päin hieman vinosti asennettuina. SIMMien toisessa reunassa on pieni loveus, joka osoittaa miten päin kampa on asennettava. Napsauta piiri tukevasti paikalleen pidikkeiden varaan. Dimmejä ei asenneta vinottain vaan ne painetaan pidikkeeseen suoraan.

  2. Kone tunnistaa automaattisesti lisätyn muistin. Joissakin vanhemmissa koneissa voit joutua säätämään BIOSin setupista esim. välimuistin ymmärtämää muistin määrää. Voit joutua joskus lisäämään koneeseesi myös välimuistia, jos varsinaista muistia on hyvin paljon (yli 64 Mt) ja kone on yli parin vuoden ikäinen. Kone toimii vähemmälläkin välimuistilla, mutta ei niin nopeasti kuin olisi mahdollista.

  3. Muisti on halvin ja tehokkain tapa lisätä koneesi suorituskykyä. Jos koneesi tuntuu tahmaiselta ja siinä on alle 32 megatavua muistia niin muistin lisäys auttaa todennäköisesti enemmän kuin prosessorin vaihtaminen nopeampaan. Myös näppäimistön pyyhkiminen voi poistaa koneen tahmaisuutta

We sold a new Pentium to a new customer. After only a day or two it was back in the shop. She was complaining about many errors she was getting in Windows: a number of general protection faults, disk read/write errors, etc. We brought the system to our shop, ran some tests...everything checked out fine, so we sent it back.

Again a call came in from her, complaining about the same errors. We ran some tests, everything was fine, and we sent the machine back. By the fourth call, we decided there must be something in her office that was causing the problems, so we asked her about microwave ovens, etc. Nothing like that was anywhere near her computer, according to her, so we sent a technician over to take a look. After five minutes on site the system worked fine. The technician removed the two dozen or so refrigerator magnets that she had been decorating her computer with.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>