Windows

Windows 95on elokuussa 1995 julkaistu graafinen käyttöjärjestelmä, joka toi mukanaan täysin aiemmista Windows-versioista poikkeavan käyttöliittymän. Windows 95 ei tarvitse alleen toista käyttöjärjestelmää (DOSia), kuten Windowsin aiemmat versiot tarvitsivat, vaikkakin Windows 95 käyttää edelleen muutamia DOSin tiedostoja. Tämän vuoksi moni pitääkin Windows 95:ttä DOSin graafisena käyttöliittymänä, jota Windowsin aiemmat versiot olivat.

Aiemmat Windowsin versiot olivat 16-bittisiä, joten kaikkien niitä varten tehtyjen sovellusohjelmien oli oltava myös 16-bittisiä. Yhteensopivuuden vuoksi Windows 95:ssa on 16-bittinen ydin, jonka avulla miltei kaikkia vanhoja Windows-sovelluksia voidaan edelleen ajaa, vaikka pääosin käyttöjärjestelmä toimii 32-bittisenä. 32-bittiset sovellukset ja käyttöjärjestelmä vaativat toimiakseen luonnollisesti myös 32-bittisen prosessorin.

Windows 95:sta oli tarkoitus tehdä käyttöjärjestelmä, joka olisi helpompi peruskäyttäjälle. Siinä onnistuttiinkin kohtuullisen hyvin, koska Windows 95:n jälkeen on julkaistu useita Windowsin versioita, jotka muistuttavat käyttöliittymältään Windows 95:ttä Vaikka Windows 95:n ikkunointi-idea on hyvin pitkälle samanlainen kuin aiemmissa versioissa, on ikkunoiden ja ohjelmien hallinta huomattavasti helpompaa ja keskitetympää kuin aiemmissa Windows-versioissa.

Windows 95:n uudet ominaisuudet ja ulkonäkö muistuttavat hyvin pitkälle Mac-käyttöjärjestelmää, jossa tällaista käyttäjäystävällistä ajattelutapaa oli harrastettu pidempään kuin Windowsissa. Windows 95:ssa oli aikaisempiin versioihin verrattuna uutuutena ohjelmien moniajo. Ohjelmia voidaan käyttää näennäisesti yhtä aikaa, jolloin työskentely nopeutuu huomattavasti. Esimerkiksi pitkien tallennusten aikana voidaan tehdä toisella ohjelmalla jotakin hyödyllistä, joten turha odottelu on jäänyt miltei kokonaan pois.

Moniajo ei ollut Windows 95:en tullessa markkinoille kovinkaan uusi ratkaisu, mutta kun se yhdistettiin helppokäyttöiseen Windows-ympäristöön saatiin käyttöön suosittu käyttöjärjestelmä. Windows 95:ssä työskentely on huomattavasti nopeampaa verrattuna aikaisempiin Windows-versioihin, mutta nopeutuminen johtuu hyvin monista asioista.

Helpompi käyttöliittymä luonnollisestikin nopeuttaa huomattavasti. 32-bittisten ohjelmien käyttö Windows 95:ssa antaa lisää nopeutta ja lisää toimintavarmuutta, mutta 16-bittisten ohjelmien ajaminen ei juurikaan nopeuta työskentelyä. 32-bittiset laiteajurit lisäävät hieman oheislaitteiden käytön nopeutta. Kaikkia vanhempien Windowsien apuohjelmia vastaavat ohjelmat löytyvät myös Windows 95:sta, vaikkakin niitä on paranneltu melkoisesti. Koko komeus on lisäksi koristeltu muutamilla uusilla apuohjelmilla, jotka helpottivat peruskäyttäjän ja järjestelmän ylläpitäjän työskentelyä.

Myöhemmin Windows 95:stä julkaistiin uudempi versio, jossa oli paranneltu esimerkiksi tiedostojärjestelmää sekä mukana oli mahdutettu muutama edelliseen versioon tullut korjaus.

Windows 98 oli Windowsin seuraava versio, johon lisättiin ja korjattiin Windows 95:n puutteita. Windows 98 on huomattavasti vakaampi ja luotettavampi kuin Windows 98.

Windows ME seurasi Windows 98:aa vuosituhannen vaiheessa. Windows ME oli tarkoitettu tavallisille kotikäyttäjille. Uudistukset edellisestä versiosta olivat kohtuullisen pieniä.

Toinen samoihin aikoihin julkaistu Windows versio oli Windows 2000, joka oli tarkoitettu enemmän yrityskäyttöön Windows NT:n seuraajaksi kuin tavallisille käyttäjille.

Vuoden 2001 loppupuolella julkaistiin taas uusi Windows-versio, jonka nimeksi tuli Windows XP. Samasta käyttöjärjestelmästä julkaistaan eri versio yrityskäyttöön ja kotikäyttöön. Käyttöjärjestelmään on tehty kohtuullisen paljon uudistuksia ja esimerkiksi ulkoasu on muutettu kohtuullisen paljon toisen näköiseksi. XP on ensimmäinen Windows-versio, johon voi kirjautua useampia käyttäjiä yhtä aikaa.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>