Janne Fagerlund TIEA361 OT8

Janne Fagerlund

Jyväskylän yliopisto 2013

Muokattu: 11/07/2013 18:30:11

Yhteyttäminen eli fotosynteesi animaationa

Tämän 5-6-luokkalaisille suunnitellun flash-animaation tarkoituksena on havainnollistaa yhteyttämistä eli fotosynteesiä. Animaatiolla havainnollistetaan, että yhteyttäminen onnistuu vain kun tarjolla on 1) auringonvaloa, 2) vettä/ravinteita ja 3) hiilidioksidia. Nämä kolme olosuhdetta ovat kukin koodattu animaatioon napinpainallusten taakse. Yhteyttäminen ei tapahdu eikä happea muodostu ellei kaikkia kolmea nappia ole painettu. Vastoin jos jokin olosuhde poistetaan kesken kaiken, kasvi ei tuota happea.

Poikkeuksena perinteisiin materiaaleihin yhteyttämisestä (esim. still-kuva oppikirjassa tai jossain ruudulla) animaatio on mukaansatempaavampi ja interaktiivisempi. Se rohkaisee kokeiluun ja tutkimiseen tarjoamatta suoraan heti oikeaa vastausta. Monissa ympäristö- ja luonnontiedon mallissa tai kaaviossa tarjotaan varsin paljon informaatiota kerralla. Animaatiolla voidaan eristää käsittelyyn jokin yksi olosuhde/ilmiö ilman, että edessä on liikaa mahdollisesti ajatuksia sekoittavaa informaatiota. Täten ilmiötä voidaan lähestyä rauhallisesti askel askeleelta.

Tätä kyseistä animaatiota voidaan hyödyntää havainnollistamalla yhteisessä luokkahuoneopetuksessa aiheeseen tutustumisena tai vaikkapa kertauksena.

Vaarallista on monissa (ja myös tässäkin) luonnontieteiden malleissa/kaavioissa se, että siitä syntyy harhaanjohtavia käsityksiä. Opettajan on syytä tätä animaatiota esitellessään mainita muun muassa, että luonnollisestikaan auringon ei tarvitse paistaa jatkuvalla syötöllä, eikä kasvia tarvitse kastella kokoajan.

Sisällöt ja tavoitteet

Biologia- ja maantieto 5-6 lk.: Eliöt ja elinympäristöt (POPS 2004, 176-178)

Sisällöt:

Tavoitteet: