Demo 10 - Ruutukaappausvideot

Tässä demossa toteutetaan ruutukaappausvideo ensisijaisesti sekä Windows Media Encoderilla että Winkillä. Myös muita ohjelmia voi käyttää ja etenkin jos tekee tehtävää omalla koneella tai käyttää muuta käyttöjärjestelmää kuin Windowsia, kannattaa tutustua myös sivun loppuosan vaihtoehtoisiin tehtäviin.

Ruutukaappausvideoiden tekemiseen löytyy paljon kaupallisia ohjelmia. Ilmaisista järkevimpiä vaihtoehtoja ovat alla olevat ohjelmat. Lataa koneellesi alla löytyvistä linkeistä Windows Media Encoder ja Wink, jos teet demoa kotona. Agoran mikroluokista ohjelmat löytyvät valmiina (Media Encoder löytyy Windows Media -ohjelmavalikosta ja Wink Debugmode-ohjelmavalikosta).

Jos teet demoa kotikoneella, voit käyttää Windows Media Encoderin sijasta myös sen seuraajaa, eli Microsoft Expression Encoder 4:sta. Agoran mikroluokista kyseistä ohjelmaa ei kuitenkaan löydy valmiiksi asennettuna. Ohjeita Expression Encoder 4:sen käyttöön löytyy IT-palveluiden sivuilta.

HUOM! Demoissa tallennuksia voi tehdä esim. C-aseman MyTemp-hakemistoon. Valmiit tuotokset tulee lopuksi siirtää omalle verkkolevylleen.

Windows Media Encoder

Tutustu Windows Media Encoderin käyttöön ohjeen avulla ja tee lyhyt mallivideo esimerkiksi siitä, miten poistit demossa 8 WINKillä kuvasta risun naisen kasvoilta. Ota avuksesi valmiit Windows Media Encoderin asetukset. Voit nauhoittaa mukaan myös puhetta, jos käytössäsi on mikrofoni.

HUOM! Jos käytät Media Encoderin ikkunaa aktiivisena tallennuksen aikana, tallennus menee Pause-tilaan, eli tallennus keskeytyy. Tällöin tallennus täytyy muistaa aloittaa uudelleen, ennen kuin jatkaa videon tekemistä.

Wink

Tutustu Wink-ohjelmaan ohjelmassa mukana olevien Tutor-videoiden avulla. Videot (Tutorial Project 1 ja Tutorial Project 2) löytyvät Help-valikon alta. Ensimmäisellä kerralla videota katsoessa Wink kysyy alla olevassa kuvassa näkyvän kysymyksen. Vastaa siihen Yes, niin pääset katsomaan videota.

Renderöinti-kysymys

Tutorial Project 1 -videossa näytetään tärkeimmät Winkin toimenpiteet, joten jo sen videon katsomalla Winkin peruskäyttö onnistuu. Tutorial Project 2 -videosta puolestaan voi katsoa ainakin äänen lisäämisen osuuden, mitä ei käsitellä vielä Tutorial Project 1 -videossa.

Muutamia lisähuomioita Winkin käytöstä:

HUOM! WINKissä on bugi, minkä vuoksi 64-bittisissä käyttöjärjestelmissä toimii vain aikaperusteinen ruudunkaappaus. WINKin keskustelufoorumilla on mahdollinen ratkaisu ongelmaan (ratkaisun toimivuudesta on ristiriitaisia kommentteja).

Yritä tutustumisen jälkeen tehdä Winkillä samanlainen mallivideo kuin edellä teit Windows Media Encoderilla. Parantele videota käyttämällä Winkin puhekuplia. Lisää ohjekuplia sopiviin kohtiin videota selventämään, mitä toimintoja käyttäjän pitää valita tai mitä oleellisia kohtia näytöstä käyttäjän pitää havainnoida. Tallenna valmis työsi Flash-muodossa (upotettuna WWW-sivulle).

Vaihtoehtoinen tehtävä, jos teet tehtävää omalla koneella: Ruutukaappausvideo Screencast-O-Maticilla

HUOM! Tätä tehtävää ei täysimääräisesti pysty tekemään yliopiston mikroluokkien koneilla, sillä tietyt toimenpiteet tehtävässä (esimerkiksi valmiin videon vienti tiedostoon) vaativat käyttäjätilin admin-oikeuksin. Kotikoneilla se yleensä löytyy, jolloin ongelmaa ei ole.

Kokeile halutessasi tehdä aiempia tehtäviä vastaava ruutukaappausvideo Screencast-O-Matic -sivuston ruutukaappaussovelluksen avulla. Screencast-O-Matic on siis WWW-sivulla toimiva ruutukaappausvideoita tuottava palvelu. Erillisen ohjelman asennusta ei välttämättä tarvita, mikä tekee palvelusta kätevän ja monikäyttöisen.

Ohjeita ohjelman käyttöön löytyy ohjelman kotisivun Tutorials-osiosta.

Vaihtoehtoinen tehtävä, jos omaat YouTube-tilin: Ruutukaappausvideon editointi YouTubessa

Jos sinulla on tili YouTubeen, niin voit kokeilla videon editointia siellä. Vie esimerkiksi ensimmäisessä tehtävässä Windows Media Encoderilla tekemäsi video YouTubeen. Muokkaa sitten videota YouTubessa. Kokeile ainakin rajata videota hieman alusta ja lopusta sekä lisätä videoon annotaatioita (vastaavan tyyppisiä kuin lisäsit toisessa tehtävässä Winkillä).

Ohjeita YouTuben videoeditointiin löytyy palvelun ohjeosiosta.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/opetusteknologia/demot/demo10/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2016-11-28 09:34:56
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta