Demo 13 - Linux, MAC ja vapaat ohjelmat sekä 8. oppimistehtävä

Käsitellään Linux-järjestelmän ylläpitoa ja ohjelmien asennusta Ubuntun Live-CD:n avulla. Selvitetään millaisia perusohjelmia Linux-ympäristöön on tarjolla (esim. toimisto-ohjelmat, kuvankäsittely ja WWW-selaimet). Tutkitaan millaisia opetuskäyttöön sopivia ohjelmia Linux-jakeluista ja verkosta löytyy. Käsitellään MAC-koneiden käyttöjärjestelmien (versio 10.6 Snow Leopard) toimintaperiaatteita ja tutkitaan, millaisia ohjelmistoja MAC-ympäristöön löytyy.

Demo ja oppimistehtävä on tehtävä viimeistään 8.11.2011!

Demon suoritustavat

Mahdollisia demon suoritustapoja on neljä. Valitse alla olevista parhaiten sinulle sopiva suoritustapa.

  1. Tulemalla paikalle demoihin perjantaina 4.11.2011 kello 10.15-11.45 (luokka Ag C331.3). Teemme silloin tämän sivun tehtävät joko itsenäisesti tai parin kanssa.
  2. Tekemällä tämän sivun tehtävät etänä (tulisi päästä käyttämään MAC-konetta, Linuxin voi testata esim. Ubuntun Live-CD:n avulla) ja lisäämällä Moodlen keskustelupalstalle Demo 13 - Linux, MAC ja vapaat ohjelmat - palautusalue linkin hakemistoon, joka sisältää tehtävissä tuotettavat tiedostot (vähintään Linuxissa tehdyt tekstitiedosto, käsitelty kuva ja tekstinkäsittelydokumentti (johon kirjoitettu kommentit testatusta opetusohjelmasta) sekä MACissä tehty ruutukaappausvideo).
  3. Tekemällä noin kahden sivun essee jommasta kummasta alla olevasta aiheesta. Essee palautetaan Moodlen keskustelupalstalle Demo 13 - Linux, MAC ja vapaat ohjelmat - palautusalue.
    • Vertaile eri Linux-jakeluja (esim. Ubuntu, Fedora, Red Hat, Debian, Mandriva, SuSE, Gentoo jne.). Etsi tietoa ja käyttökokemuksia eri jakeluista. Muista mainita käyttämäsi lähteet.
    • Kerro Mac OS X -käyttöjärjestelmän kehityskaaresta. Pääpaino esseessä on kertoa, mitä uutta ja muutoksia Mac OS X -käyttöjärjestelmän eri versiot ovat tuoneet? Muista mainita käyttämäsi lähteet.
  4. Yhdistämällä kohdat 2 ja 3 seuraavasti:
    • Tekee kohdassa 2 vain joko Linux tai MAC-osuuden.
    • Tekee lisäksi kohdan 3 esseen jommasta kummasta aiheesta. Esseen pituudeksi riittää yksi sivu.

Linuxin käyttö

Demossa tutustutaan Ubuntu Linux-jakeluun (http://www.ubuntu.com/). Ubuntu lienee suosituin Linux-jakelu ja myös Windows-käyttäjien on helppo päästä sisälle Ubuntun käyttöön. Ubuntun asennus on helppoa ja melko nopeaa, mutta järjestelmään voi tutustua myös Live-version (ts. sellainen versio mikä toimii suoraan CD-levyltä) avulla, jolloin asennusta ei tarvitse välttämättä tehdä ollenkaan. Demossa tutustumme Ubuntuun (versio 11.10) juuri Live-version avulla.

Ubuntun saa ladattua itselleen osoitteesta: http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download. Ladattu tiedosto tulee polttaa CD:lle ja käynnistää tietokone kyseiseltä CD-levyltä, jolloin Ubuntun asennusohjelma käynnistyy. Tämän jälkeen aloitusvalikosta valitaan kieleksi Suomi ja klikataan Kokeile Ubuntu, jolloin Live-CD käynnistyy ja voit alkaa testaamaan käyttöjärjestelmää. Ubuntun lataussivulla on ohjeita ladatun ISO-tiedoston (levykuva) polttamisesta CD:lle. Ubuntun sivuilta löytyy myös ohjeet tietokoneen käynnistämiseen CD-levyltä.

Ubuntun aloitusnäkymä

Linuxin ylläpitotoimet

Linux-ohjelmistot

Sammuta lopuksi järjestelmä näytön oikean yläkulman painikkeella (-> Shut Down).

Lisätietoja

MACin käyttö

Harjoitellaan MACin käyttöä. Agorassa onnistuu mikroluokan C331.3 iMac-koneilla. Kokeile MACin käyttöä seuraavien kohtien mukaan (jos tulee ongelmia, hae apua järjestelmän omista ohjeista tai Internetistä):

Oppimistehtävä 8: vapaat ohjelmat opetuskäytössä

Etsi Linux-ympäristöön vapaasti levitettävä ja käytettävä ohjelma, josta on hyötyä valitsemassasi oppiaineessa. Ohjelma voi olla suoraan Linux-jakelun mukana tai sen voi hakea verkosta. Valitse toinen tehtävistä:

Oppilasnäkökulma: ohjelman käyttö oppimistilanteessa

  1. Asenna ohjelma Linux-ympäristöön, ellei sitä ole jo asennettu. Voit tutkia ohjelmaa myös Ubuntun Live-CD:n avulla, jos sinulla ei ole Linuxia, johon pääsisit ohjelman asentamaan. Jos ohjelman tutkiminen Linux-ympäristössä ei ole ollenkaan mahdollista, niin etsi ohjelma, josta löytyy versio sekä Windows/MAC että Linux-alustoille ja tutki sitä Windows/MAC-ympäristössä.
  2. Suunnittele oppimistilanne, jossa oppilaat käyttävät kyseistä ohjelmaa.
  3. Tee WWW-sivu, johon kirjoitat:
    • mitä ohjelmaa käytetään ja mistä se on saatu,
    • oppimistilanteen kuvauksen,
    • tavoitteet tietotekniikan ja oppiaineen kannalta sekä
    • tehtävänannon oppilaille.
  4. Tee ohjelmalla mallituotos, joka oppilaiden pitäisi saavuttaa. Linkitä mallituotos WWW-sivulle ja lisää linkki sivulle Moodle-keskusteluryhmään Oppimistehtävä 8 - Linux ja vapaat ohjelmat opetuskäytössä.

Opettajanäkökulma: demonstraatio ohjelman avulla

  1. Asenna ohjelma Linux-ympäristöön, ellei sitä ole jo asennettu. Voit tutkia ohjelmaa myös Ubuntun Live-CD:n avulla, jos sinulla ei ole Linuxia, johon pääsisit ohjelman asentamaan. Jos ohjelman tutkiminen Linux-ympäristössä ei ole ollenkaan mahdollista, niin etsi ohjelma, josta löytyy versio sekä Windows/MAC että Linux-alustoille ja tutki sitä Windows/MAC-ympäristössä.
  2. Suunnittele opetustilanne, jossa opettajana käytät kyseistä ohjelmaa jonkin oppiaineen asian havainnollistamiseen ja opettamiseen.
  3. Tee WWW-sivu, johon kirjoitat:
    • oppimistilanteen kuvauksen,
    • mitä tavoitteita opetustilanteessa pyritään saavuttamaan,
    • mitä ohjelmaa käytetään ja mistä se on saatu.
  4. Lisää WWW-sivulle suppeat tekniset ohjeet, miten ohjelmaa käytetään (esim. miten itse käytit ohjelmaa).
  5. Jos ohjelmalla pystyy tekemään tallennettavia tuotoksia, niin linkitä ne WWW-sivulle.
  6. Lisää WWW-sivulinkki Moodle-keskusteluryhmään Oppimistehtävä 8 - Linux ja vapaat ohjelmat opetuskäytössä.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo13/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2011-11-02 14:10:00
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta