Demo 4 - WWW-perusteet ja 2. oppimistehtävä

Harjoitellaan WWW-sivujen tekemistä ja toteutetaan 2. oppimistehtävän tehtävänanto WWW-sivuna.

Demo ja oppimistehtävä on tehtävä viimeistään 27.9.2010 klo 16 mennessä!

WWW-sivut

Perehtyminen

Jos et ole koskaan tehnyt XHTML-dokumentteja, niin perehdy ensimmäisenä aiheeseen Tietokone ja tietoverkot työvälineenä -kurssin tehtävillä (demo 6) tai jos osaat jo alkeet, niin WWW-julkaiseminen-kurssin tehtävillä (demo 1). Tyylitiedostojen (CSS) käyttöä voi opiskella WWW-julkaiseminen-kurssin tehtävillä (demo 2).

HUOM! Tällä kurssilla on tavoitteena tehdä XHTML-sivuja HTML-sivujen sijaan. Sivujen tulee myös olla valideja ja niiden tulee käyttää validia ulkoista CSS-tiedostoa. Tyylimäärityksiä ei siis saa laittaa XHTML-koodin sekaan. Jos olet aiemmin tehnyt nettisivuja, mutta edellä mainitut ohjeet tai termit kuulostivat vähänkään "oudoilta" tai ne eivät olleet "tuttua kauraa", niin kannattaa tutustua yllä olevien demotehtävien lisäksi esimerkiksi alla oleviin linkkeihin.

Tehtävä

Tee edellisissä demoissa tuottamistasi OpenOffice-dokumentista ja miellekartasta (tee pienennetty PNG-kuva IrfanView-ohjelmalla) siisti XHTML-dokumentti ja julkaise se users.jyu.fi-palvelimella (ota yhteys jalava.cc.jyu.fi-palvelimeen ja siirrä html-hakemistoon).

Muokkaa sivusi ulkoasu siistiksi CSS:n avulla. Jos CSS ei ole entuudestaan tuttua, niin perehdy aiheeseen WWW-julkaiseminen-kurssin tehtävien (demo 2) avulla.

Lisää sivusi oikeaan tai vasempaan laitaan navigointipalkki, johon laita linkit muutamien muiden kurssilaisten tekemiin WWW-sivuihin ja omiin oppimistehtävätuotoksiisi. Näin saat sivun, jossa on hyvä paketti tietotekniikan opettajan työvälineiden käytöstä. Muiden kurssilaisten tekemien sivujen osoitteita löydät Moodlesta ajan myötä. Ilmoita lopuksi sivusi osoite Moodlessa muille kurssilaisille demon palautusalueella.

Oppimistehtävä 2 - Miten toimisto-ohjelmistojen käyttöä voidaan integroida muihin oppiaineisiin?

Tehtävänanto tehdään WWW-sivulle. Huomaa, että tehtävänanto ei välttämättä ole demo 3:ssa tehdyn käyttöohjeen tapainen!

Tämän viikon oppimistehtävä on:

Kuvatkaa oppimistilanne (oppimistilanteen "laajuus" noin 1-2 oppituntia, eli 45-90 min), jossa hyödynnetään jotain OpenOffice.org-paketin toimisto-ohjelmaa (tekstinkäsittely, taulukko-laskenta, esitysgrafiikka, tietokanta). Kuvauksessa on oltava:

  1. Yleinen oppimistilanteen kuvaus. Kerro mille kohderyhmälle tehtävä on tarkoitettu ja mitä oppiainetta tehtävä koskee.
  2. Tavoitteet oppiaineen ja tietotekniikan kannalta. Avaa auki sanallisesti, mitä oppitunnin tavoitteet ovat. Peilaa oppitunnin tavoitteita OPS:eista ja esityksistä löytyviin tavoitteisiin:
  3. Kirjoittakaa oppilaille annettava tehtävänanto. Oppilaiden tietoteknisistä esitiedoista ei saa tehdä liikoja oletuksia. Integroinnissa on huomioitava myös tietoteknisten taitojen oppiminen oppiaineen lomassa.
  4. Toteuttakaa OpenOffice.org-ohjelmistoa käyttäen malliesimerkki, joka oppilaiden pitäisi tuottaa.

Tehtävänanto ja linkki malliesimerkkiin sijoitetaan WWW-sivulle ja linkitetään Moodlen keskusteluryhmään. Vinkkejä tehtävään voi löytää esimerkiksi eräästä aikaisemman vuoden kurssin vastaavan oppimistehtävän palautuksesta.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo4/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2010-09-28 13:49:01
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta