Demo 2 - Käsitekarttaohjelmat ja 1. oppimistehtävä

Harjoitellaan käsitekarttaohjelmien käyttöä ja aloitetaan ensimmäisen oppimistehtävän tekeminen.

Demo on tehtävä viimeistään 20.9.2010 klo 16 mennessä!

Käsitekarttaohjelmat

Harjoitellaan CmapTools-ohjelman käyttöä. Ohjelman saa ladattua kotikoneelle osoitteesta http://cmap.ihmc.us/download/. Agoran mikroluokista ohjelma löytyy valmiina.

Käsitekartta prosessorista ja emolevystä

Tehdään harjoituksena kuvan mukainen käsitekartta.

Avatessasi ohjelman ensimmäistä kertaa se kysyy käyttäjätietoja, jotka täytyy antaa päästäkseen eteenpäin. Tunnuksen ja salasanan voi keksiä itse, eli ei tarvitse käyttää yliopiston tunnuksia.

  1. Luo ensimmäinen käsite tuplanapauttamalla keskelle karttaa. Prosessorista tai emolevystä on hyvä aloittaa. Käsitteen nimen voi kirjoittaa, kun käsite on valittuna.
  2. Napauta käsitteen ulkopuolelle ja takaisin. Valitse nyt käsitteen yläpuolella oleva haarautuva nuolikuvio ja raahaa se jonnekin kauemmaksi ensimmäisestä käsitteestä. Nyt pitäisi tulla paikka toiselle käsitteelle ja näitä yhdistävälle verbille. Täydennä nämä kohdat.

    Käsitteiden lisääminen

    • HUOM! Jos haluat luoda yhteysviivan käsitteiden välille ilman selittävää verbiä, pidä viivaa raahatessasi vaihtonäppäin (SHIFT) pohjassa.
  3. Jatka raahaamalla käsitteiden välisen linkkisanan yläpuolelta nuolikuvio jonnekin tyhjään paikkaan aluetta. Näin yhteen verbiin voi liittää useampiakin kuin kaksi käsitettä.
  4. Viivojen nuolien suuntaa voi muokata Tyylit-ikkunan Viiva-välilehdeltä ja käsitteiden väritystä Objekti-välilehdeltä. Jos haluaa myös alaspäin suuntautuviin viivoihin nuolen päät näkyviin, tulee Viiva-välilehdeltä valita Nuolenpäät-kohdasta ao. kuvan osoittama valinta.

    Oikea nuolenpäävalinta

  5. Tallenna käsitekartta valitsemalla Tiedosto | Tallenna nimellä.... CMapTools haluaa väkisin tallentaa Omat käsitekartat -hakemistoon, joka yleensä sijaitsee My Documents -hakemiston alla. JYUNETin koneilla tämä hakemisto on asetettu osoittamaan hakemistopolkuun U:\config\cmaptools\mycmaptools\.
  6. Liitä linkki http://fi.wikipedia.org/wiki/Suoritin käsitteeseen prosessori ja linkki http://fi.wikipedia.org/wiki/Emolevy käsitteeseen emolevy. Linkkiresurssin liittäminen onnistuu helpoiten raahaamalla hiirellä linkin selaimesta käsitteen kohdalle.
  7. Tallenna emolevyn kuva johonkin väliaikaishakemistoon. Raahaa Resurssienhallinnasta kuva Emolevy-käsitteen päälle. Täytä tarvittavat tiedot. Tällöin kuva kopioituu mycmaptools-hakemistoon.
  8. Kokeile muuttaa Tyylit-ikkunan kautta muutamia viivoja kaareviksi ja muokkaa muutaman käsitteen ulkoasua erilaiseksi.
  9. Vie valmis käsitekartta kuvatiedostoksi valinnalla Tiedosto | Vie tiedostoon | Kuvatiedosto.... Valitse tyypiksi PNG. Kokeile Resurssienhallinnasta, että kuva aukeaa.
  10. Luo W-asemalle uusi hakemisto käsitekartan HTML-versiota varten. Valitse Tiedosto | Vie tiedostoon | Web-sivu ja valitse hakemistoksi juuri luomasi hakemisto. Nyt sivu pitäisi näkyä osoitteessa http://users.jyu.fi/~tunnus/hakemisto/. Kokeile selaimella linkkien ja kuvien toimivuutta käsitteistä prosessori ja emolevy.
    • HUOM! Jos teet karttaa kotikoneella ja siirrät kartan users.jyu.fi-palvelimelle SSH-ohjelmalla, niin muista siirtää palvelimelle html-tiedoston lisäksi myös ohjelman automaattisesti luoma kuvatiedosto kartasta. Ohjelma luo kuvatiedoston automaattisesti samaan hakemistoon html-tiedoston kanssa. Myös mahdolliset resurssitiedostot tulee siirtää erikseen palvelimelle.
  11. Palauta valmis käsitekartta (joko kuvana tai linkkinä kartan sisältämään webbisivuun) Moodleen sille varatulle keskustelualueelle.

Lisätehtävä

Lisätehtävät ovat vapaaehtoisia eikä niitä tarvitse palauttaa.

Käsitekartat Office-ohjelmilla

Oppimistehtävä 1

Suunnittele käsitekartta miten kurssin aihealueilla käsiteltäviä asioita voidaan integroida muihin oppiaineisiin kuin tietotekniikkaan. Tarkemmat ohjeet löytyvät Moodlesta kohdasta Oppimistehtävä 1 - Miellekartta tietotekniikan integrointimahdollisuuksista.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo2/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2010-09-16 17:38:46
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta