Demo 15 - Videoeditointi III

Videon kaappaus ohjeistettiin demossa 12 ja videon editointi demossa 14 (ja luennolla 7). Tässä demossa ohjeistetaan äänen nauhoittamista ja editointia. Lisäksi käydään läpin videon vienti verkkovideoksi.

Äänen tallentaminen ja editointi

Useasti videolle on tarvetta nauhoittaa ääntä (esimerkiksi selostusta) jälkikäteen. Tällöin ei ehkä käytetä ollenkaan videon kuvauksessa tallennettua ääntä, vaan nauhoitetaan korvaava ääni tilalle.

Seuraavassa on ohjeet äänen tallentamiseen ja editointiin ilmaisella, mutta riittävän monipuolisella Audacity-ohjelmalla. Ohjelma saa ladattua itselleen osoitteesta: http://audacity.sourceforge.net/. Ohjelma löytyy myös Agoran mikroluokista (Windows-koneilla suomenkielinen asennus).

Ohjeet on tehty Windows-koneella, mutta Audacity löytyy myös Agoran erikoismikroluokan C331.3 MAC-koneilta (englanninkielisenä). Ohjeita voi siis soveltaa myös MAC-koneilla, joten ei ole merkitystä millä koneella äänen nauhoituksen ja editoinnin tekee.

Äänen tallentaminen

Audacityn hallintapaneeli

  1. Avaa ohjelma ja laita kuulokemikrofoni päähäsi (voit myös käyttää toki pelkkää mikrofonia). Mieti mitä haluat sanoa. Paina nauhoitusnappia (punainen ympyrä) yläreunan hallintatyökalupalkista ja ala puhua. Paina lopuksi Stop-nappia (keltainen neliö).
  2. Kuuntele nauhoitus. Paina Play-nappia (vihreä kolmio) yläreunan hallintatyökalupalkista. Pysäytä kuuntelu Stop-näppäimellä. Nauhoita tarvittaessa uudelleen, jos jälki ei miellyttänyt.
  3. Valitse Tiedosto | Tallenna projekti nimellä.... Valitse haluamasi tallennuspaikka ja anna projektillesi nimi. Näin äänitiedosto on myöhemminkin muokattavissa.
    • MACissä onnistuu valinnalla File | Save Project As....
  4. Leikataan tyhjät kohdat pois alusta ja lopusta (ja tarvittaessa keskeltäkin). Käytössä on hallintatyökalupalkin Valintatyökalu (työkalu on valittuna yllä olevassa kuvassa). Näet ääniaallon kuvasta suurin piirtein mistä puheesi alkaa ja mihin se loppuu. Maalaa hiiren ykköspainike pohjassa tyhjä ääni alusta ja paina näppäimistöltä Delete. Tee sama äänen loppuosalle. Poista tarvittaessa turhaa materiaalia muualtakin nauhoituksesta.
  5. Nyt ääninäytteen voi tallentaa verkkoon sopivassa tallennusmuodossa. Tallennetaan ääni .mp3-tiedostona. MP3 sopii pienen kokonsa vuoksi hyvin verkkoon. Valitse Tiedosto | Vie MP3-tiedostoon.... Valitse tallennuspaikka ja sopiva tiedostonimi. Tämän jälkeen saat vielä antaa halutessasi tiedostolle metatietoa, eli esim. "kappaleen" nimen yms. HUOM! Jos MP3:ksi tallennettaessa ohjelma kysyy tiedoston lame_enc.dll sijaintia, se tarkoittaa sitä, että ohjelmaan ei ole asennettu LAME MP3 encoderia, joka hoitaa MP3-pakkaamisen. Asenna tällöin kyseinen lisäosa seuraavan linkin ohjeiden mukaan: http://audacity.sourceforge.net/help/faq?s=install&item=lame-mp3.
    • MACissä onnistuu valinnalla File | Export... ja valitsemalla formaatiksi MP3. Tarvittavan encoder-tiedoston nimi MACissä on libmp3lame.dylib.

Äänen editointi

Tehdään seuraavaksi nauhoittamallesi äänelle tarvittaessa muokkauksia, kuten äänen vahvistamista (normalisointi), nopeuden muuttamista ja häivytystä sekä äänen leikkaamista ja liittämistä.

Editoinnin ollessa valmis, tallenna projektisi ja vie valmis äänitiedosto vielä uudelleen MP3-muotoon.

Äänen tai musiikin tuominen videolle

Videon pakkaaminen ja vienti verkkovideoksi

QuickTime - H.264 -verkkovideo

Tässä ohjeet miten saa yliopiston Moniviestimeen sopivaa verkkovideota (stream, video joka toistuu heti lataamatta koneelle).

  1. Valitse File | Export | Media ja tyypiksi (Format) H.264.
  2. Valitse valmiista asetuksista (Preset) PAL DV High Quality.
  3. Muokkaa videoasetuksia (Video-välilehti) vielä seuraavasti:

    Videoasetukset

    • Bitrate Encoding -valintaan VBR, 2 Pass.
    • Target Bitrate -kohtaan 1.5 Mbps.
    • Maximum Bitrate -kohtaan 2 Mbps.
  4. Ääniasetuksiin (Audio-välilehti):

    Ääniasetukset

    • Bitrate -kohtaan 128 kbps.
  5. Kaikki muut asetukset pitäisi olla valmiiksi kunnossa valitun esiasetuksen ansiosta.
  6. Anna vielä sopiva tiedostonimi Output Name -kohtaan (tiedostopäätteeksi .mp4) ja varmista, että Source Range -kohdassa on valittuna koko video (Entire Sequence). Klikkaa sitten Export. Videon valmistelu (efektien laskeminen) ja pakkaaminen vie noin minuutista muutamaan kymmeneen minuuttiin videon pituudesta ja koneen tehosta riippuen.
  7. Tämän jälkeen video voitaisiin siirtää yliopiston Moniviestimeen tai vaikkapa omalle WWW-sivulle.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo15/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2010-11-16 13:29:10
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta