Demo 12 - Videoeditointi I

Ennen varsinaista videoeditointia kuvatut videot tulee siirtää MiniDV-kaseteilta tietokoneelle. Tämä siirto on tämän demokerran päätarkoitus. Varsinaista videoeditointia aletaan tehdä demossa 14.

Video voidaan siirtää koneelle (kaapata) joko Adobe Premiere Pro CS5 -ohjelmalla (löytyy Agorasta erikoismikroluokan C331.3 MAC-koneilta) tai ilmaisella Windowsista löytyvällä Windows Movie Makerillä. Adobe Premiere Pro CS5 -ohjelman käyttö on suositeltua, jos siihen on mahdollisuus ja ohjelma tunnistaa käyttämäsi kameran (OPE-linjan kameran tunnistaa kyllä). Jos Premieren käyttö ei ole mahdollista tai se ei tunnista kameraasi, niin siirto kannattaa tehdä Movie Makerillä. Itse videoeditoinnin seuraavissa demoissa teemme joka tapauksessa Premierellä (etäopiskelijat voivat tehdä toki millä tahansa ohjelmalla).

Tällä sivulla on ohjeet videon kaappaamiseen Adobe Premiere Pro CS5:lla tai Windows Movie Makerillä. Ohjeissa oletetaan, että kuvaus on tehty OPE-linjan kameralla opettajan antamien ohjeiden mukaan, joten jos kuvasit jollain toisella kameralla, voit joutua soveltamaan ohjetta tietyiltä osin. Tietohallintokeskuksen sivuilta löytyy ohjeet videon kaappaamiseen (ja editointiin) myös Adobe Premiere Elements 2.0 -ohjelmalle.

Videon kaappaus Adobe Premiere Pro CS5:lla

Ohjelmasta riippumatta kamera tulee ensin liittää tietokoneeseen ja laittaa se videon katselutilaan (PLAY(VCR)). Nauha kannattaa myös kelata siihen kohtaan, josta kaapattavat kohtaukset alkavat.

Projektin (tai kaapattujen videoiden) tallennus kannattaa tehdä paikalliselle kiintolevylle.

  1. Avaa Premiere ja valitse New Project. Varmista projektin asetuksista, että projekti tallentuu paikalliselle kiintolevylle ja kaappausformaatti on DV. Anna projektille nimi ja paina OK.
  2. Avautuvasta ikkunasta valitse esiasetuksista DV - PAL -> Standard 48kHz ja paina OK.

    HUOM! Jos videokokosi on joku muu kuin DV - PAL -valinnan 720x576px, niin valitse omille asetuksillesi oikea esiasetus tai säädä arvot itse oikeiksi. Ohjeita löytyy luennon 7 materiaalista.

  3. Premieren ohjelmaikkuna avautuu. Valitse Window | Capture.
  4. Kelaa kontrollinapeilla sopivaan kohtaan hieman ennen haluttua kohtausta. Jos jostakin syystä kuva ei näy kuvaikkunassa, niin katso sopiva paikka kameran näytöltä. Valitse sitten Record-painike (Record-painike).
  5. Kun kohtaus on kaapattu, niin klikkaa Record-painiketta uudelleen (lopettaa kaappauksen). Avautuvassa ikkunassa anna kaapatulle pätkälle kuvaava nimi.
  6. Kaappaa samalla tavalla muutkin kohtaukset. Sulje lopuksi Capture-ikkuna.
  7. Kaapatut pätkät löytyvät nyt Project-ikkunasta. Tallenna lopuksi projektisi.

Videon kaappaus Windows Movie Makerillä

Ohjelmasta riippumatta kamera tulee ensin liittää tietokoneeseen ja laittaa se videon katselutilaan (PLAY(VCR)). Nauha kannattaa myös kelata siihen kohtaan, josta kaapattavat kohtaukset alkavat.

Projektin (tai kaapattujen videoiden) tallennus kannattaa tehdä C-asemalle, johon luo oman hakemiston (Agoralla C:\MyTemp\-hakemistoon on kirjoitusoikeus).

  1. Valitse Movie Makerissä File | Capture Video.
  2. Luo uusi kansio C-asemalle (Agoralla C:\MyTemp\-hakemiston alihakemistoksi), jos et tehnyt sitä jo aiemmin ja valitse se tallennussijainniksi. Laita videon nimeksi jokin haluamasi teksti, josta pystyt helposti päättelemään mitä materiaalia tiedostossa on. Jos samasta asiasta on useampi palanen, niin nämä kannattaa numeroida.

    Valitse asennushakemisto

  3. Valitse Digital device format (DV-AVI). Valinnassa pitäisi olla valmiina PAL-formaatti, jota käytetään Euroopassa, muutoin on valittava tarkemmat videoasetukset.

    Valitse DV-avi

  4. Valitse Capture parts of the tape manually. Tällä saat itse määrätä mitä paloja kasetilta otetaan kovalevylle. Isommassa projektissa kannattaa siirtää kaikki materiaalit suosiolla levylle.
  5. Kelaa kontrollinapeilla sopivaan kohtaan hieman ennen haluttua kohtausta. Jos jostakin syystä kuva ei näy kuvaikkunassa, niin katso sopiva paikka kameran näytöltä. Valitse sitten Start Capture.

    Valitse Start Capture

  6. Kun kohtaus on kaapattu, niin valitse Stop Capture ja Finish. Samaan tiedostoon ei kannata kaapata useita paloja kasetilta, koska se vaikeuttaa editointia.
  7. Aloita sama uudelleen ja kaappaa muut kohtaukset.
  8. Lopuksi Movie Makerissä ei tarvitse tallentaa varsinaista projektia, vaan videot tallentuvat kaapatessa automaattisesti avi-muotoisina valitsemaasi sijaintiin, josta ne voidaan myöhemmin tuoda Adobe Premiere Pro CS5 -ohjelmaan editointia varten.

Tiedostojen lisääminen projektiin

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo12/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2010-11-16 13:20:21
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta