Demo 7 - 12.5.

Mallivastaus - Opiskelijoiden vastauksia

7. demoissa jatketaan yksityiskohtaisen suunnittelun käsittelyä (luennot 14-15).

Demojen tulee olla palautettuna verkossa viimeistään 17.5. klo 12.00 . Demot palautetaan NettiDemoWWW:llä. Muista merkitä NettiDemoWWW:ssä pistemäärä (ja tarvittaessa omia kommentteja). Pisteet voi jakaa useammalle tiedostolle tai useita tehtäväkohtia voi yhdistää samaan tiedostoon (suositeltavat formaatit: teksti, html, kuvaformaatit, pdf).

1. Käsitteitä

Vastaa lyhyesti. Ei esseevastauksia!

1a)
. Miten dialogimetafora ja suorakäsittely eroavat toisistaan käyttöliittymäsuunnittelussa? Miten metaforat vaikuttavat käyttöliittymäluokkien rakenteeseen ja käsittelylogiikkaan? (2p)

1b). Miksi relaatiotietokantojen käyttö oliokeskeisissä järjestelmissä on työlästä (=miksi relaatiotietokannat sopivat huonosti olioajatteluun)? (1p)

2. Poliisirekisteri

Jatketaan demoissa 2, 3, 5 ja 6 kuvatun poliisijärjestelmän yksityiskohtaista suunnittelua.

2a). Suunnittele Rikos-luokalle tilakaavio. (2p)

2b). Suunnittele poliisirekisterin käyttöliittymälogiikkaa (2. demojen käyttötapauskaaviossa kuvatut toiminnot) kuvaava tilakaavio. (3p)

Vinkkejä:
  • Käyttöliittymän mallintamisesta ks. Horrocks'n menetelmä luennolta 14.
  • Vastaukseksi riittää pelkkä tilakaavio ja tarkkuustasoksi lomakkeen tilat - yksittäisten kenttien täyttöön liittyviä tiloja ei pääsääntöisesti tarvitse mallintaa

3. Kirjastojärjestelmä

Jatketaan demoissa 2 ja 4 sekä malliharjoitustyössä (ks. myös englanninkielinen versio) kuvatun kirjastojärjestelmän yksityiskohtaista suunnittelua.

3a). Muodosta Päivitä kokoelmaa-sekvenssikaavioiden ja kohdealuemallin pohjalta suunnitteluvaiheen luokkakaavio, jossa attribuutit, metodit ja assosiaatioiden toteutustapa on kuvattu tarkasti. Voit käyttää pohjana malliharjoitustyön StarUML-projektia (sekä kohdealuemallin että lainaus/palautus-käyttötapauksiin liittyvän suunnitteluvaiheen luokkakaavion osalta) tai Bouml-projektia. (3p)

3b). Tarkenna Kadonneiden käsittely -sekvenssikaavioita niin, että assosiaatioiden toteutus näkyy metodikutsuissa. Jos käytät Umletia, voit ottaa pohjaksi Sequence-all in one -palettiin sopivan kaaviokuvauksen (kopioi properties-dialogiin paletin oletussekvenssikaavion tilalle). (2p)
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/oas/demot/demo7.html
© Miika Nurminen (minurmin@jyu.fi)
Perustuu osittain Mauri Leppäsen, Eetu Luoman ja Timo Käkölän kurssisivustoihin.
Julkaisujärjestelmä: © Antti Ekonoja, Tommi Lahtonen ja Jukka Mäntylä.
Demojen palautusjärjestelmä: Vesa Lappalainen 2010-05-11 01:52:25
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto