Demo 6 - 5.5.

Mallivastaus - Opiskelijoiden vastauksia

6. demoissa harjoitellaan yksityiskohtaista suunnittelua ja fyysisen arkkitehtuurin mallintamista (luennot 11-13).

Demojen tulee olla palautettuna verkossa viimeistään 10.5. klo 12.00. Demot palautetaan NettiDemoWWW:llä. Muista merkitä NettiDemoWWW:ssä pistemäärä (ja tarvittaessa omia kommentteja). Pisteet voi jakaa useammalle tiedostolle tai useita tehtäväkohtia voi yhdistää samaan tiedostoon (suositeltavat formaatit: teksti, html, kuvaformaatit, pdf).

1. Käsitteitä

Vastaa lyhyesti. Ei esseevastauksia!

1a)
. UML:ssä sekä tila- että aktiviteettikaaviossa perusmallinnuselementtejä kutsutaan tiloiksi (state). Mikä merkitysero tilakaavion tilalla on aktiviteettikaavion tilaan (aktiviteettiin) verrattuna? (1p)

1b). Tutustu seuraavaan kohdealuekuvaukseen:

Komppanianpäälliköllä on alaisina upseereita, joilla on alaisena joukkueenjohtajina toimivia upseerikokelaita. Upseerikokelailla on alaisina ryhmänjohtajina toimivina alikersantteja, joiden alaisina on sotamiehiä. Kokelaat, alikersantit ja sotamiehet ovat varusmiehiä, muut kuuluvat kantahenkilökuntaan. Ylennyksiä varten kaikkien sotilashenkilöiden palvelusaikaa seurataan (ilmoitetaan päivissä).

Suunnittele luokkarakenne (kuvaus luokkakaaviona, assosiaatioiden toteutukseen ei tarvitse ottaa kantaa), joka mahdollistaa käskytyksen komppanianpäälliköstä alkaen niin, että eri tasoilla olevat johtajat välittävät käskyt alaisilleen (jotka välittävät käskyn edelleen tai suorittavat, jos ovat sotamiehiä (=miehistöä)). Lisäksi millä tahansa tasolla olevan johtajan tulee pystyä luettelemaan kaikkien (suorien ja epäsuorien) alaistensa nimet. (2p)

Vihje: Composite-suunnittelumalli luennon 12 kalvoissa.

2. Poliisirekisteri

Jatketaan demoissa 2, 3 ja 5 kuvatun poliisijärjestelmän yksityiskohtaista suunnittelua.

2a). Muodosta poliisirekisterin kohdealuemallin ja Kirjaa rikos järjestelmään-sekvenssikaavion pohjalta suunnitteluvaiheen luokkakaavio, jossa attribuutit, metodit ja assosiaatioiden toteutustapa on kuvattu tarkasti. (3p)

2b)
. Tarkenna Kirjaa rikos järjestelmään-sekvenssikaaviota niin, että suunnitteluvaiheen luokkakaavioon toteutetut assosiaatiot on huomioitu. Voit käyttää pohjana alkuperäisen sekvenssikaavion sisältävää StarUML-projektia. (2p)

3. Rahaliikenteen seurantajärjestelmä

Jatketaan demoissa 3, 4 ja 5 kuvatun rahaliikenteen seurantajärjestelmän yksityiskohtaista suunnittelua.

3a). Suunnittele Tapahtuma-luokalle tilakaavio (käytä apunasi luokkakaaviota ja käyttötapauksia). (2p)

3b). Suunnittele seurantajärjestelmälle fyysinen arkkitehtuuri (laitteet ja yhteydet, joissa järjestelmä toimii). Esitä sijoituskaaviona, jonka solmuissa myös komponentit (tai komponenttien määrittämät artefaktit) on merkitty. Komponenttien pohjana voi olla demojen 5 looginen arkkitehtuuri ja 3. osapuolen tai toteutusympäristön komponentteja (tutki/mieti, millaisia komponentteja voitaisiin tarvita). (3p)

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/oas/demot/demo6.html
© Miika Nurminen (minurmin@jyu.fi)
Perustuu osittain Mauri Leppäsen, Eetu Luoman ja Timo Käkölän kurssisivustoihin.
Julkaisujärjestelmä: © Antti Ekonoja, Tommi Lahtonen ja Jukka Mäntylä.
Demojen palautusjärjestelmä: Vesa Lappalainen 2010-05-05 03:26:38
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto