Demo 2 - 7.4.

Mallivastaus - Opiskelijoiden vastauksia

2. demoissa keskitytään käyttötapausten kirjoittamiseen. Käy läpi luento 5:n materiaali ja esimerkit, erityisesti Cockburnin tyyliohjeet.

Demojen tulee olla palautettuna verkossa viimeistään 12.4. klo 12.00. Demot palautetaan NettiDemoWWW:llä. Muista merkitä NettiDemoWWW:n molempien tehtävien kohdalle pistemäärä (ja tarvittaessa kommentteja). Pisteet voi jakaa useammalle tiedostolle tai useita tehtäväkohtia voi yhdistää samaan tiedostoon (suositeltavat formaatit: teksti, html, kuvaformaatit, pdf).

1. Käsitteitä

Vastaa lyhyesti. Ei esseevastauksia!

1a). Mitä eroa on (liiketoiminta)prosesseilla ja käyttötapauksilla? Miten ne liittyvät toisiinsa? (2p)

1b) [Lähde: Bennett, teht. 4B]. Vertaa oliolähestymistavan perintää (yliluokka-aliluokka) biologiseen "perintään" vanhempien ja lasten välillä sekä laissa määriteltyyn perintöoikeuteen. (1p)


2. Poliisirekisteri

Käy läpi seuraava toimintakuvaus:

Yksikössä on koulutukseltaan kahdenlaisia poliiseja: konstaapelit ja rikostutkijat. Poliisit tunnistetaan heidän virkamerkkinsä numeron mukaan ja lisäksi järjestelmään on kirjattu heidän sosiaaliturvatunnuksensa (SOTU), nimi sekä numero kotipuhelimeen. Rikostutkija toimii tutkimusten ajan esimiehenä konstaapeleille. Poliisit tutkivat rikoksia, jotka on ryhmitelty henkirikoksiin, petoksiin jne. Rikoksista rekisteröidään myös tapahtuma- ja ratkaisupäivämäärä sekä tutkimuksen tila - joko ratkaistu tai toistaiseksi ratkaisematon. Rikokseen liittyy epäiltyjä, joiden tiedoista poliisi kirjaa järjestelmään SOTUn ja nimen lisäksi tärkeimmät yhteystiedot mahdollisten yhteydenottojen ja tarkkailun varalta. Tutkimusten ratkettua rikollisten tiedot (samat kuin epäillyillä) lisätään järjestelmään poliisin toimesta. Rikolliselle luodaan samalla rikosrekisteri, jos tätä ei vielä entuudestaan ole. Rikosrekisteri sisältää järjestelmään jo aiemmin kirjattuja rikoksia, joten rekisterin tehtävänä onkin yhdistää rikolliset rikoksiin. Järjestelmän tulee sisältää seuraavat toiminnot: rikosten kirjaaminen ja niiden tilan muuttaminen, epäiltyjen ja rikollisten tietojen kirjaaminen sekä rikoksen lisääminen rikosrekisteriin


2a). Piirrä järjestelmän kuvauksen pohjalta käyttötapauskaavio, jossa vähintään järjestelmän tärkeimmät käyttötapaukset ja aktorit. (2p)

2b). Kirjoita yksityiskohtainen kuvaus käyttötapauksesta "Kirjaa rikos järjestelmään". Voit käyttää esim. seuraavaa käyttötapauspohjaa (html, doc, odt). (2p)


3. Kirjastojärjestelmä

Tutustu Kirjastojärjestelmä-malliharjoitustyöhön erityisesti aihekuvauksen ja vaiheen 1 mallien osalta.

3a). Käy läpi käyttötapauskaavio ja malliesimerkkinä ollut Asiakaslainaus-käyttötapaus. Tavoitteena kirjoittaa lainaukseen liittyvät käyttötapaukset niin, että yleiset lainaustoiminnot on erotettu asiakkaan ja kirjastonhoitajan (KH) tekemästä lainauksesta: (3p)

  1. Kirjoita yksityiskohtainen kuvaus KH-lainaus -käyttötapauksesta.
  2. Tutki, mitä yhteisiä piirteitä KH-lainaus ja Asiakaslainaus-käyttötapauksilla on ja kirjoita niiden pohjalta yleinen Lainaus-käyttötapaus (käyttötapauksen aktorina voidaan pitää Kirjastonhoitajan tai Asiakkaan sijaan yleisempää roolia, esim Lainaaja).
  3. Varmista, että Asiakaslainaus ja KH-lainaus ovat Lainauksen erikoistumia (voit joutua muokkaamaan myös Asiakaslainaus-käyttötapausta): jokaiselle Lainauksessa mainitulle askeleelle ja mahdolliselle poikkeukselle on oltava vastine alikäyttötapauksessa. Alikäyttötapaus voi sisältää uutta toiminnallisuutta, poikkeuksia tai muuttaa yksittäisten askeleiden yksityiskohtia.

Vinkkejä: RUP: Guidelines for Use-Case-Generalization

3b). Kirjoita yksityiskohtainen kuvaus käyttötapauksesta "Kokoelman päivitys" (päivitykseen liittyviä toimenpiteitä miettiessä kannattaa käydä aihekuvauksen lisäksi kirjaston toimintaan liittyvä prosessikuvaus). (3p)

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/oas/demot/demo2.html
© Miika Nurminen (minurmin@jyu.fi)
Perustuu osittain Mauri Leppäsen, Eetu Luoman ja Timo Käkölän kurssisivustoihin.
Julkaisujärjestelmä: © Antti Ekonoja, Tommi Lahtonen ja Jukka Mäntylä.
Demojen palautusjärjestelmä: Vesa Lappalainen 2010-04-16 16:21:40
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto