Tiedonhaku, tiedonsiirto ja kommunikointi verkossa - Demo 2

Mallivideot

Mallivideot löytyvät windows media- ja AVI-muodoissa.

Ongelmia videon katselussa?

Tämän kerran tehtävissä tutustutaan erilaisiin kommunikointi- ja tiedonhakumahdollisuuksiin verkossa. Lisäksi tutustutaan paikallisiin järjestelmiin, kuten esimerkiksi Optima ja Moodle verkko-oppimisympäristöihin. Jos asia on sinulle entuudestaan tuttua, niin lue tehtävä pikaisesti ja jatka sen jälkeen seuraavaan tehtävään. Lisätehtäviin kannattaa tutustua, jos aikaa vain riittää!

Reaaliaikainen keskustelu

Kurssilla on oma reaaliaikainen keskustelupaikka, #appro-kanava, jonne voi tulla kyselemään/keskustelemaan kurssiin liittyvistä asioista. Kurssin opettajat ja ohjaajat ovat paikalla jos kiireiltään ehtivät, mutta kanavalla voi olla muitakin kurssilaisia, joiden kanssa kurssin asioista voi keskustella. Seuraavissa tehtävissä tutustutaan hieman keskustelupaikan käyttöön.

Esimerkki IRC-keskustelusta

Esimerkki on lyhennelmä vapaamuotoisesta keskustelusta kurssin IRC-kanavalla:

*** teenie (^unknown@itu.st.jyu.fi) has joined channel #appro
<teenie> tietääks joku jostain jotain.
<myx> iih :>
<teenie> kun tahtoisin etäopiskella tota tietotyön kokonaisuutta.
<teenie> osaan jo irkatakkin ja kaikkee.
<Ramac> yllättäen osaat irkata...
<Hazor> teenie: vilkaiseppa tämä: http://appro.mit.jyu.fi/etaopiskelu/
<teenie> Hazor: juurikin siellä olen nyt.
<teenie> noi on hyvin ajantasalla :>
<Unijukka> Hazor, mikäs on eta ton itkp101 harkkojen tarkastuksessa?-)
<Hazor> Unijukka: huomenissa kerkinnee purkaa harkkasumaa
<Unijukka> selevä pyy
<Unijukka> tietää varata aikaa niiden korjaamiseen kun bumerangina tuloo takasin kummiskin

Tehtävät

 1. Avaa Firefox-selain (Start | All Programs | Mozilla Firefox | Firefox).
 2. Avaa ChatZillan käyttöohje uuteen selaimen välilehteen tai ikkunaan (hiiren oikean napin avulla). Asenna Chatzilla-laajennus ohjeen mukaisesti. Liity ohjeiden avulla keskusteluun #appro-kanavalle.
 3. Chatzilla käynnistyy asennuksen ja firefoxin uudelleen käynnistyksen jälkeen valinnalla Tools | Chatzilla.
 4. Tee seuraavat IRC-kokeilut:
  • Vaihda nimimerkkiäsi (/nick uusinimi).
  • Lähetä #appro-kanavalle tervehdysviesti.
  • Tutki ketkä ovat nimimerkkien Hazor ja _flash_ takana whois-komennolla.
  • Lähetä yksityisviesti Hazor-nickille tai _flash_-nickille.
  • Kokeile liittyä johonkin seuraavista kanavista (/join #kanava)
   • #jyväskylä
   • #tyhjäjoukko
   • #ynna
   • #dumppi
  • IRC-kanavia ja IRC:n käyttäjien kuvia (sekä vähän muutakin...) löydät IRC-galleria-sivustolta.
 5. Kohdatessasi ongelmia demoissa tai harjoitustyössä voit kysäistä apua #appro-kanavalla tai voit myös neuvoa muita. IRC-ikkunaa voit pitää taustalla auki aina demoja tai harjoitustyötä tehdessäsi. Vaikka kanavan nimilistassa on useita nimiä niin kaikki eivät välttämättä ole IRC:n ääressä. Heillä vain sattuu olemaan IRC-ohjelma päällä ja he saattavat oikeasti olla töissä, kahvilla, syömässä tai missä milloinkin.
 6. Muita tapoja ja ohjelmia joilla keskusteluun pääsee mukaan löytyy osoitteesta <URL: http://appro.mit.jyu.fi/chat.html>, jossa on useita eri vaihtoehtoja päästi IRCiin. Tarkemmin IRC:stä kerrotaan kurssimonisteessa.

Postituslistat

Seuraavassa esitellään Mailman-sähköpostilistan toimintaa. Muitakin sähköpostilistaohjelmia on kuten Majordomo. Majordomo-listojen toiminnasta kerrotaan kurssimonisteessa.

MailMan

MailMan on WWW-liittymän kautta hallittavissa oleva postituslista.

 1. Liity testi-postituslistalle osoitteessa http://lists.jyu.fi/mailman/listinfo/testilista
 2. Saat sähköpostissa viestin, joka varmistaa liittymisesi. Jos näiden tehtävien viestien tulo kestää, niin sinun kannattaa tehdä pakkausohjelmiin liittyviä demotehtäviä.
 3. Vastaa sähköpostipalvelimen lähettämään viestiin sen edellyttämällä tavalla.
 4. Lähetä testi-listalle jokin lyhyt sähköpostiviesti osoitteeseen testilista@lists.jyu.fi
 5. Odota, että saat itse lähettämäsi viestin. Vastaa (Reply) omaan viestiisi siten, että vastauksesi EI MENE POSTITUSLISTALLE vaan vain sinulle itsellesi. Varmista siis mihin osoitteisiin vastauksesi lähtee.
 6. Älä koskaan lähetä testiviestejä oikeille sähköpostilistoille kuten kurssin postituslista tai ainejärjestöjen listat

Listalta poistuminen ja asetuksien muuttaminen

Kurssin postituslista

Tiedostojen siirtäminen ja kopioiminen koneiden välillä

Monissa yhteyksissä on kätevämpää kopioida tiedostoja suoraan kahden verkossa olevan koneen välillä kuin raahata tiedostoja muistitikulla koneelta toiselle. Aina kun mahdollista kannattaa käyttää verkkolevyasemia (U:-asema ja W:-asema).

Eri tavat siirrellä tiedostoja verkossa

Muistatko tehdä muistitikustasi varmuuskopioita? Tietohallintokeskus varmuuskopioi verkkoon tallennetut tiedostot.

Tiedonsiirto verkossa SFTP-ohjelmalla

Ennen kun voit kokeilla tiedoston siirtoa, käy aktivoimassa UNIX-käyttöoikeutesi jollet sitä ole jo tehnyt. Kirjaudu siis salasana.jyu.fi-palveluun ja napauta Activate UNIX -painiketta. Aktivoi samalla WWW-käyttöoikeutesi Activate WWW -painikkeella.

RSS-syötteet

Tutustu uutisten ja blogien seuraamiseen RSS-syötteiden avulla. Käytä seuraavissa tehtävissä Firefox-selainta.

Live Bookmarks

Sage

Tiedonhaun tehostaminen

Perustiedonhakua WWW:stä opetetaan monissa yhteyksissä, joten seuraavissa tehtävissä pyritään tehostamaan toistuvia tiedonhakuun liittyviä toimintoja. Aluksi määritellään selaimeen työkalut tiedonhaun tehostamiseksi. Erilaisiin hakutapoihin ja tiedonlähteisiin WWW:ssä voit tutustua luennon materiaalista.

Kirjanmerkkien ja suosikkien lisääminen työkaluriville

Kun haun lopputuloksena löydetään oikea sivu, niin se kannattaa merkitä talteen. Sivun voi merkitä kirjanmerkiksi tai suosikiksi selaimesta riippuen hieman eri tavoin. Paljon käytettyjen kirjanmerkkien ja suosikkien lisääminen omaksi työkalupalkiksi nopeuttaa työskentelyä huomattavasti. Jos esimerkiksi on usein tarvetta hakea tietoa Googlella, niin Googleen osoittava kirjanmerkki kannattaa sijoittaa suoraan työkaluriville.

Avaa ensin uuteen ikkunaan Googlen hakusivu (Vihje: hiiren oikea). Valitse seuraavat ohjeet riippuen käyttämästäsi selaimesta.

Mozilla Firefox

 1. Käy tarkistamassa, että Bookmarks Toolbar on näkyvillä (valittu) valikkokomennolla View | Toolbars | Bookmarks Toolbar.
 2. Varmista, että selainikkunassa on näkyvillä sivu (esim. Googlen hakusivu), jonka osoitteen haluat lisätä Bookmarks Toolbar -työkaluriville.
 3. Raahaa osoitepalkissa osoitteen vasemmalla puolella oleva kuvake Bookmarks Toolbar -palkkiin (paina vasen nappi pohjaan linkin kohdalla, vie kohdistin työkaluriville ja päästä irti).
 4. Lisää kurssin kotisivu samaan tapaan http://appro.mit.jyu.fi/itkp101/ linkkilistaan.
 5. Tämän jälkeen sivulle siirtyminen pitäisi onnistua napauttamalla luotua linkin kuvaketta. Kokeile kuvakkeen toimintaa!
 6. Jos haluat järjestää linkkejäsi kansioihin, niin kansioita voit tehdä Bookmarks Toolbar -työkaluriville hiiren oikean painikkeen avulla.
 7. Muita kirjanmerkkejäsi (engl. Bookmarks) pääset järjestämään valikkokomennolla Bookmarks | Manage bookmarks avautuvasta ikkunasta.

Internet Explorer

 1. Käy tarkistamassa, että Links-työkalurivi on näkyvillä (valittu) valikkokomennolla View | Toolbars. Ruksi links-sanan edessä tarkoittaa, että links-työkalurivi on näkyvissä. links-työkalurivi ilmestyy yleensä internet explorerin oikeaan laitaan josta sen voi hiirellä leventää tai raahata uuteen paikkaan. Varmista myös ettei työkalupalkkeja ole lukittu eli View | Lock the toolbars valinnan edessä ei ole "väkästä".
 2. Varmista, että selainikkunassa on näkyvillä sivu, jonka linkit haluat lisätä Links-työkaluriville. Tässä tapauksessa Googlen sivu.
 3. Lisääminen onnistuu raahaamalla hiirellä sivun osoitteen edessä olevasta kuvakkeesta Links-työkaluriville.
 4. Lisää kurssin kotisivu http://appro.mit.jyu.fi/itkp101/ linkkilistaan.
 5. Tämän jälkeen sivulle siirtyminen pitäisi onnistua napsauttamalla luotua linkin kuvaketta. Kokeile kuvakkeen toimintaa!
 6. Jos haluat järjestää työkalurivillä olevia linkkejä kansioihin (hakemistoihin), niin kansioita voit tehdä tehdä suosikkien (engl. Favorites) organisoinnissa Links-kansion alle. Kansioiden määrittely helpottaa paljon linkkien löytymistä tulevaisuudessa. Suosikkien järjestäminen onnistuu valikkokomennolla Favorites | Organize Favorites avautuvasta ikkunasta. Ikkunasta voit järjestää myös muitakin suosikkejasi kansioihin.

Hakukoneet ja sanakirjat pikavalinnaksi

Hakukoneista ja sanakirjoista voi tehdä helposti itselleen käteviä työkaluja suoraan työkalupalkkiin.

 1. Kokeile ensin seuraavan listan Google-linkin toimintaa. Linkki on tehty sellaiseksi, että sitä napsauttamalla näkyville tulee ikkuna, jossa kysytään Googlelle määrittävät hakusanat. Ikkunan hyväksymisen jälkeen näkyviin tulee kyselyn vastaus selainikkunaan.
 2. Käynnistä Mozilla Firefox.
 3. Raahaa seuraavasta listasta haluamasi linkit Bookmarks Toolbar -työkalupalkkiin. Raahaaminen onnistuu ottamalla hiiren vasemmalla painikkeella kiinni suoran linkkitekstistä ja viemällä se työkalupalkkiin. Kokeile työkalupalkkiin sijoitetun linkin toimintaa! Tarkoituksena on, että se toimii täsmälleen samalla tavoin kuin edellä testaamasi linkki.

  Internet Explorerissa voit lisäämisen tehdä hiiren oikealla painikkeella. Valitse Add to favorites. Seuraavaksi valitse Create in ja edelleen Links-kansio.

Lisää tietoa

Nyysit (Usenet newsgroups)

Nyysit sisältävät ryhmiä, joissa voi keskustella kaikista mahdollisista aiheista hieman sähköpostin tapaan. Nyysit ovat Internetin vanhin ja suosituin maailmanlaajuinen keskustelupaikka, joka on ollut käytössä jo yli 20 vuotta.

Nyysiryhmien avulla pääset keskustelemaan oman alasi asiantuntijoiden kanssa ja voit saada jopa vastauksia kysymyksiisi. Nyysikäyttäjät keksivät alunperin myös kokoelmat usein kysytyistä kysymyksistä ja niiden vastauksista eli FAQ:t (Frequently Asked Questions). Kurssilla on myös oma FAQ-palstansa, jossa on vastauksia kurssiin ja harjoitustyöhön liittyviin ongelmiin.

 1. Tutustu aluksi nyysihierarkiaan ja erilaisiin nyysiryhmiin Google Groups -palvelun avulla. Mene aluksi osoitteeseen http://groups.google.fi/. Hiiren oikealla painikkeella saat avattua osoitteen toiseen selainikkunaan.
 2. Google Groupsin etusivulla on näkyvillä keskusteluryhmäluokitus, mutta kätevin tapa käyttää Google Groupsia on etsimistoiminto. Etsimistoiminnon avulla on helppoa hakea näkyville itseään kiinnostavia keskusteluryhmiä. Kirjoita hakukenttään jotain harrastuksiisi tai opiskeluusi liittyviä suomen- tai englanninkielisiä hakusanoja ja suorita haku.
 3. Haun tuloksena tulee näkyville sivun yläreunaan aiheeseen liittyvät ryhmät. Ryhmien alapuolelle tulee näkyville hakusanaan liittyviä artikkeleita. Jos hakusanasi on yleinen, niin kannattaa tutustua ryhmän yleiseen sisältöön. Jos taas hait jotakin tiettyä asiaa, niin kannattaa lukea tarkemmin vastauksena suoraan tulleita artikkeleita.
 4. Käy tutustumassa erityisesti sfnet-hierarkiaan.
 5. Tutustu myös nyysien tilaamiseen ja lukemiseen erillisen nyysiohjelman avulla seuraavien ohjeiden mukaisesti. Nyysiohjelmia kannattaa käyttää, jos haluaa lukea aktiivisemmin nyysiryhmiä. Erillisellä ohjelmalla saa pois näkyvistä jo luetut viestit.

Nyysien lukeminen erillisellä nyysiohjelmalla

Selaimen mukana tulee erityisesti nyysien lukemiseen tarkoitettuja ohjelmia. Yleensä nyysejä voi lukea sähköpostiohjelmilla (esim. Outlook). Seuraavissa ohjeissa käsitellään Mozilla Thunderbirdiä nyysienlukuohjelmana.

 1. Valitse Start | All Programs | Mozilla Thunderbird | Mozilla Thunderbird.
 2. Luo uusi käyttäjätili uutistenlukua varten (Newsgroup account).
 3. Anna nimesi ja sähköpostiosoitteesi.
 4. News-palvelimeksi voit laittaa news.jyu.fi Tilin nimi voi olla esim. news.jyu.fi.
 5. Napauta vasemmasta laidasta kohtaa news.jyu.fi ja valitse oikeasta laidasta Manage newsgroup subscriptions.
 6. Etsi listasta sfnet-hierarkia (tai edellä löytämäsi mielenkiintoinen keskusteluryhmä) ja avaa se. Valitse muutama mielenkiintoinen ryhmä tilatuksi rastittamalla ne.
 7. Kirjoita ylälaidan hakuun jyu. Valitse jyu-hierarkiasta kurssin oma keskusteluryhmä jyu.opinnot.itk010 sekä jyu.test-ryhmä. Paina lopuksi alalaidasta Ok. Ikkuna sulkeutuu ja palaat edelliseen ikkunaan.
  Seurattavien nyysiryhmien valinta
 8. Valitse hiiren vasemmalla painikkeella jokin tilaamistasi nyysiryhmistä. Jos ohjelma kyselee jotakin otsikoiden (engl. header) lataamisesta niin valitse Ok.
 9. Ruudun yläosaan ilmestyy lista ryhmässä olevista viesteistä ja viestiketjuista. Valitse jokin viesti niin näet sen sisällön alemmassa ruudussa.
 10. Tutustu hieman ryhmissä käytävään keskusteluun.
  Uutisryhmien lukua Mozilla Thunderbird -ohjelmalla
 11. Testaa käyttämääsi nyysiohjelmaa lähettämällä jokin viesti jyu.test-ryhmään. Testiviestejä saa lähettää vain erityisesti niille tarkoitettuihin ryhmiin. Älä missään tapauksessa lähetä testiviestiä kurssin omaan ryhmään.
 12. Vilkaise millaisia viestejä on tullut jyu.opinnot.itk010-ryhmään. Kaikki kurssin postituslistalle tulevat viestit näkyvät suoraan kurssin nyysiryhmässä. Kaikki ryhmään lähetetyt viestit ohjataan myös postituslistalle.
 13. Ennen oikean nyysiviestinnän aloittamista kannattaa lukea seuraavat artikkelit. Lue nämä jos sinulle jää demojen lopuksi aikaa. Aiheesta puhutaan vielä myöhemmin netikettiä käsittelevällä luennolla.

Optima-verkkoympäristö opiskelussa

Optima on verkko-oppimisympäristö, jota käytetään erilaisilla kursseilla. Optima mahdollistaa muunmuassa keskustelun, chatin, dokumenttien kirjoittamisen ja tiedostojen siirron.

Optimassa opettajan tehtävä on lisätä kurssin opiskelija Optima-työtilaan. Harjoittelua varten tälle kurssille on luotu työtila. Tämän jälkeen pääset käsiksi kurssin Optimassa oleviin materiaaleihin.

 1. Ympäristöön kirjautuminen
  • Käynnistä uusi WWW-selainikkuna (CTRL+N) ja järjestä työpöytäsi ikkunat siten, että saat tehtävät näkymään yhtä aikaa toisen selainikkunan kanssa.
  • Kirjoita uuden selainikkunan osoiteriville https://optima.cc.jyu.fi/ ja klikkaa Enter.
  • Kirjaudu optimaan valitsemalla Haka-kirjautuminen. Jos kirjautumisessa tulee ongelmia lue en pääse kirjautumaan optimaan, missä vika?
  • Mikäli olet useissa Optima-ryhmissä, saatat ensin joutua valitsemaan tiedekunnan, jonka ryhmiä haluat tarkastella. Valitse Informaatioteknologian tiedekunta.
 2. Tiedoston luominen työtilaan
  • Valitse aluksi käyttäväksi työtilaksi ikkunan vasemman reunan Työtilat kohdasta ITKP101 Tietokone ja tietoverkot.
  • Napauta työtilaan valmiiksi luotua materiaalit-kansiota.
  • Napauta materiaalit-kansion alla ensimmäisenä olevaa Uusi objekti-linkkiä.
  • Luo Sisäiset objektit-kohdan alta Tekstidokumentti.
  • Kirjoita muutama sana ja valitse Tallenna.
  • Anna dokumentillesi järkevä nimi sekä muutamia avainsanoja, jotka kuvaavat dokumentin sisältöä. Näitä tarvitaan jos joku hakee dokumenttiasi. Lisäksi laittaa tiedostosta lyhyen kuvauksen kohtaan Ohjeet ja kuvaus. Aseta kommentit-valinta päälle, niin muut voivat kommentoida tuotostasi.
 3. Tiedostojen siirtäminen kurssin työtilaan
  • Valitse uudelleen materiaalit-kansiosta kohta Uusi objekti.
  • Valitse kohdasta Ulkoiset objektit Omalta tietokoneelta
  • Klikkaa Browse (suom. Selaa)-painiketta, jotta pääsisit selaamaan kovalevyjesi kansioita.
  • Valitse ensin U-asemalle ja sieltä Temp-hakemistosta tekemäsi zip-paketti testi.zip. Aloita siirto Tuo objekti tietokoneeltasi -painikkeella.
  • Anna tiedostolle avainsanoja, jotka kuvaavat tiedoston sisältöä. Voit myös antaa tarkemman kuvauksen. Haluamme zip-paketin jakoon kokonaisena jolloin paketin voi tallentaa sellaisenaan. Paina lopuksi OK.
  • Mikäli tiedoston nimi on käytössä niin anna paketille uusi nimi.
  • Napauta tiedoston luku- ja kirjoitusoikeuksiin vievää linkkiä. Täältä antaa esimerkiksi ryhmällesi oikeuden kirjoittaa yhteiseen tiedostoon.
 4. Tiedostojen tutkiminen
  • Valitse materiaalit-kansio. Napauta Testaan vaan...-tekstidokumenttia. Mitä tapahtuu? Tekstidokumentit tunnistaa Tekstidokumentti-ikonista.
  • Kokeile muokata tekstidokumenttia oikean yläkulman Kirjoita-ikonilla. Tallenna muutokset.
  • Kokeile napauttaa jonkun toisen siirtämään zip-pakettia materiaalit-kansiosta. Mitä tapahtuu? Ladattavat tiedostot tunnistaa Ladattava-ikonista.
  • Kokeile napauttaa Word-dokumenttia Tekstidokumentti.doc. Word-dokumenttien edessä on Word-ikoni. Mitä tapahtuu jos hyväksyt dokumentin latauksen ja valitset tallennuksen sijaan dokumentin avaamisen (Open)? Kokeile muokata dokumenttia ja tallentaa. Onnistuuko toimenpide suoraan Optimassa? Mitä pitäisi tehdä että muutokset näkyisivät Optimassa?
  • Valitse jonkun toisen opiskelijan tuoma zip-paketti tai tekstidokumentti ja kommentoi sitä. Valitse objektin nimen vierestä Kommentti-ikoni. Napauta Lisää kommentti-painiketta. Kirjoita kommentin aihe ja kommenttiteksti. Linkillä voi laittaa viittauksen nettiin. Käy katsomassa oma kommenttisi listassa lisäämisen jälkeen.
  • Poista oma tekstisi tai zip-pakettisi valitsemalla ensin objekti, sitten yläkulmasta Ratas ja jakoavain-ikoni ja lopuksi Poista. Valitse Poista: objektin nimi ja napauta OK.
 5. Keskustelu
  • Kokeile Optiman keskusteluryhmää. Valitse keskustelualue vasemmalta ITKP101-työtilan alta.
  • Lue viestejä ja vastaa johonkin viestiin napauttamalla Vastaa viestiin-painiketta.
  • Perusta uusi viestiketju palaamalla takaisin keskustelualueelle ja valitsemalla Lähetä viesti.
  • Valitse reaaliaikainen keskustelu napauttamalla Chat-alue-objektia. Java-ohjelma käynnistyy hetken kuluttua ja pääset keskustelemaan niiden kanssa, jotka pitävät chattia auki. Ellei Java-ohjelma lähde käyntiin niin kokeile Chat-aluetta toisella selaimella (esim. Internet Explorerissa pitäisi olla Java asennettuna). Kirjoita viesti ja paina lähetä-painiketta.
  • Valitse opettajan nimi vasemmasta laidasta ja napauta yksityinen viesti-painiketta. Kirjoita jotain ja paina lähetä-nappia.

Moodle-verkkoympäristö opiskelussa

Moodle on verkko-oppimisympäristö, joka on käytössä yliopiston eri kursseilla. Moodle on rakenteeltaan hieman erilainen kuin Optima, mutta mahdollistaa myöskin muunmuassa keskustelun, chatin, dokumenttien kirjoittamisen ja tiedostojen siirron.

Moodlessa opettajan tehtävä on lisätä kurssin opiskelija työtilaan. Harjoittelua varten tälle kurssille on myöskin luotu työtila. Tämän jälkeen pääset samalla tapaa kuin Optimassa, käsiksi kurssin työtilassa oleviin materiaaleihin.

Moodlesta löytyy myöskin kirjautuneen henkilön oma henkilökohtainen työtila, jossa voi mm. pitää omaa blogia.

Moodleympäristön osat
 1. Ympäristöön kirjautuminen
  • Käynnistä uusi WWW-selainikkuna (kuten aiemmin) (CTRL+N) ja järjestä työpöytäsi ikkunat siten, että saat tehtävät näkymään yhtä aikaa toisen selainikkunan kanssa.
  • Kirjoita uuden selainikkunan osoiteriville https://webapps.jyu.fi/moodle/ ja klikkaa Enter.
   Sisäänkirjautuminen Moodleen
  • Kirjaudu sisään Moodleen yllä olevan kuvan mukaisesti sivun alalaidasta, samanlainen sisäänkirjautumisosoite löytyy myös sivun ylälaidasta. Voit myöskin kirjautua sisään valitsemalla haluttu kurssi kurssikategoriasta.
   Kirjautuminen työtilaan
  • Kun sinulla on ylläoleva näyttö, kirjoita tunnuksesi Käyttäjätunnus kenttään ja toiseen kenttään salasanasi (tietohallintokeskuksen sähköpostin salasana). Klikkaa sitten hiirellä Kirjaudu sisään- painiketta. Jos kirjaudut ensimmäistä kertaa syötä Moodlen ohjeiden mukaan kysytyt tiedot.
  • Mikäli sinulla on useita Moodle -työtiloja, saatat ensin joutua valitsemaan halutun tilan. Omat kurssisi näkyvät myös oikealla ylhäällä olevassa Omat kurssini - lohkossa.
   Kurssin valinta
  • Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa tai liityt uudelle kurssille sinun täytyy valita haluamasi kurssi kurssikategoriasta.
  • Valitse kurssin harjoittelutyötila Tietokone ja tietoverkot työvälineenä.
   Kurssille rekisteröinti
  • Kurssit pystytään suojaamaan avaimella. Liittyäksesi kurssille sinun tulee tietää kurssin rekisteröintiavain.
  • Tietokone ja tietoverkot työvälineenä -kurssin harjoittelutilan avain on tyovaline.
 2. Tiedoston lähettäminen Moodlessa
  • Harjoittele tiedoston lähettämistä työtilan kohdassa 2 Harjoitus tiedoston lähettämisestä.
  • Valitse linkki ja sinulle avautuu sivu tiedon lähettämistä varten.
   Tiedoston lähettäminen
  • Valitse lähetettävä tiedosto. Voit lähettää minkä tahansa mielivaltaisen tiedoston. Valinta tapahtuu näpäyttämällä browse valikkoa. Jos sinulla ei ole mitään tiedostoa voit luoda testitiedoston esimerkiksi Wordillä tai vaikkapa wordpadilla.
  • Lähetä tiedosto opettajalle Lähetä tämä tiedosto -näppäimellä.
 3. Kommunikointi Moodlessa (keskustelu, chat)
  • Kokeile Moodlen chat -ominaisuutta valitsemalla työtilasta kohta 3 ITKP101 Harjoitteluchat.
  • Valitse avautuvalta sivulta Napsauta tästä päästäksesi mukaan chat-istuntoon.
   Moodlen chat-istunto
  • Sinulle avautuu erillinen chat-ikkuna jossa voit kokeilla keskustelun ominaisuuksia.
  • Kokeile seuraavaksi työtilan harjoituskeskustelua. Valitse kohta 4 Harjoituskeskustelu.
  • Avautuvasta ikkunasta näet keskustelun avaajan viestin. Pääset mukaan keskusteluun valitsemalla keskustelun otsikon.
  • Avautuvasta työtilasta näet keskustelun erilliset viestit. Voit ottaa osaa keskusteluun valitsemalla vastaa
  • Voit myöskin luoda oman keskustelun valitsemalla edellisestä valikosta Lisää uusi keskustelu näppäin.
  • Avautuvassa ikkunassa pääset syöttämään keskustelullesi aiheen ja sisältöä. Voit myös valita Tilaus alasvetovalikosta, haluatko lähetettävien keskustelujen tulevan myös sähköpostiisi
  • Kokeile keskustelualueen erilaisia toimintoja.
 4. Tekstieditorin käyttö
  • Kokeile Moodlen tekstieditorin käyttöä valitsemalla kohta 5 Tekstieditorin harjoittelua.
  • Valitse muokkaa palautustani näppäin.
  • Sinulle avautuu editori jossa pääset kokeilemaan Moodlen tekstin muokkailun ominaisuuksia
   Moodlen tekstieditori
  • kokeile editorin erilaisia ominaisuuksia tekstin muokkaamiseen.
  • Tallenna lopuksi muutokset samannimisestä painikkeesta.
 5. Muut ominaisuudet
  • Tutustu Moodlen muihin ominaisuuksiin, esimerkiksi kurssin oikealla ja vasemmalla puolella oleviin erilaisiin lohkoihin.
  • Tutustu myös omaan tilaasi Moodlessa, valitsemalla oma nimesi sivun ylä- tai alalaidasta.

Sosiaalinen media

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/tyovaline/demot/demo2/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2009-09-23 17:17:18
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto