Demo 13 - Linux ja vapaat ohjelmat sekä 8. oppimistehtävä

Käsitellään Linux-järjestelmän ylläpitoa ja ohjelmien asennusta virtuaalikoneen avulla. Selvitetään millaisia perusohjelmia Linux-ympäristöön on tarjolla (esim. tekstinkäsittely, kuvankäsittely, WWW-selaimet ja sähköpostiohjelmat). Tutkitaan millaisia opetuskäyttöön sopivia ohjelmia Linux-jakeluista ja verkosta löytyy.

Demo ja oppimistehtävä on tehtävä viimeistään 8.11.2009 mennessä!

Demon suoritustavat

Mahdollisia demon suoritustapoja on kolme. Valitse alla olevista parhaiten sinulle sopiva suoritustapa.

Linuxin asennus työpöytäkäyttöön

Luodaan virtuaalikone Linux-asennusta varten VMware Server -ohjelmiston ilmaisella versiolla. Virtuaalipalvelin on ohjelmisto, joka luo näennäislaitteiston ja suljetun ympäristön, johon voidaan asentaa toinen käyttöjärjestelmä. VMware Server -ohjelmiston saa osoitteesta:

http://downloads.vmware.com/d/info/datacenter_downloads/vmware_server/1_0

Agoran mikroluokassa on testattu ohjelman versio 1.07 toimivaksi, lisäksi kurssin vetäjä on testannut version 1.09 toimivaksi. Versiosta 2.0 ei ole vielä kokemuksia, joten varminta voi olla siis asentaa kotikoneellekin versio 1.07 tai 1.09.

  1. Valitse Start | All Programs | VMware | VMware Server | VMware Server Console.
  2. Luodaan virtuaalikone paikalliselle koneelle, valitse kyselyyn Local Host ja sen jälkeen New Virtual Machine.
  3. Tee seuraavat valinnat asennuksessa:
    • Virtual machine configuration: Custom.
    • Guest operating system: Linux. Version: Ubuntu.
    • Asennuspaikka saa olla vakio C:\Virtual Machines\Ubuntu.
    • Jätä virtuaalikone vain käyttäjätunnuksesi käyttöön, käynnistysvaihtoehtoihin myös oletukset (User that powers on the virtual machine).
    • Yksi prosessori, muistia 512 megatavua.
    • Verkkoasetuksiin Use network address translation (NAT)
    • SCSI-sovitin: LSI Logic. Luodaan uusi SCSI-tyyppinen virtuaalilevy tiedostoon valinnalla Create a new virtual disk. Tiedostonimi voi olla oletuksena tarjottava Ubuntu.vmdk. Valitse tiedoston kooksi 5 GB. Tiedoston kirjoittaminen vie aikansa.
  4. Muokataan vielä virtuaali-CD-ROM-aseman asetuksia. Tuplanapauta CD-ROM-kuvaketta. Valitse kohta Use ISO Image ja Browse. Valitse tiedosto C:\MyTemp\ubuntu-9.10-desktop-i386.iso. Valitussa ISO-tiedostossa on raakadatamuodossa Ubuntu 9.10 -Linux-käyttöjärjestelmän asennus-CD. Ubuntun saa ladattua itselleen osoitteesta:

    http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

  5. Nyt voimme aloittaa Linuxin asennuksen näennäis-CD-asemalta. Paina Play-nappia (Power On). Kun napautat hiirellä ruudun sisälle, niin kaikki hiiren ja näppäimistön toiminnot menevät virtuaalikoneelle. Napauttamalla Ctrl+Alt voit vapauttaa hiiren osoittimen takaisin Windowsin käyttöön.
  6. Valitse ensin kieleksi Suomi ja paina Enter.
  7. Valitse Enterillä Kokeile Ubuntua ilman muutoksia koneelle. Nyt käynnistyy Ubuntu-käyttöjärjestelmän Live-versio (ts. sellainen versio mikä toimii suoraan CD-levyltä). Jos asennusta ei halua suorittaa, niin nyt voisi alkaa suoraan kokeilemaan Ubuntun ominaisuuksia.
  8. Asennetaan käyttöjärjestelmä kuitenkin virtuaalilevylle. Ubuntun käynnistyttyä tuplanapauta Asenna-kuvaketta.
  9. Valitse kieleksi Suomi, aikavyöhykkeen määrääväksi kaupungiksi Helsinki ja aseta kellonaika kuntoon, ellei se jo ole valmiina.
  10. Valitse näppäimistökartaksi Finland - Finland. Tämä ratkaisee mitä kirjaimia näppäimen painallukset tuottavat.
  11. Valitse levyntilan osioinnissa Määritä osiot käsin (edistyneille):
    • Luo uusi osiointitaulukko valitsemalla /dev/sda ja klikkaamalla sitten Uusi osiotaulu.
    • Luo 4,5 Gb:n kokoinen Ext3-tyyppinen osio käyttöjärjestelmälle, ohjelmille ja tiedostoille (klikkaa vapaata tilaa ja sen jälkeen Uusi osio).
    • Luo 0,5 Gb:n kokoinen Swap-tyyppinen osio virtuaalimuistia varten.
    • Klikkaa vielä ext3-osioa ja valitse Muokkaa osiota. Varmista aukeavasta ikkunasta, että Liitoskohta on /.
    • Jos samalla koneella olisi Windows-käyttöjärjestelmä, niin osioinnissa olisi oltava hyvin varovainen, ettei Windows-osio tuhoudu. Jos Windowsia ja Linuxia haluaa käyttää rinnakkain, niin ensin on hyvä tehdä osiointi (ntfs, ext3 ja swap-osiot), sitten asentaa Windows ntfs-osiolle ja lopuksi vasta Linux ext3-osiolle.
  12. Anna seuraavaksi nimesi, käyttäjätunnus ja keksi jokin salasana. Asennuksessa lisätyllä käyttäjällä on Ubuntussa oikeus tehdä ylläpitotoimia.
  13. Tarkista lopuksi valinnat ja aloita varsinainen asentaminen. Kestää aikansa, että tiedostot saadaan kopioitua ja asennettua. Uudelleenkäynnistä asennuksen jälkeen.
  14. Kirjaudu sisään uudelleen käynnistyksen jälkeen ja tutki miltä Ubuntu näyttää.

Ylläpitotoimet

Netistä löydettävän ohjelman asennus

  1. Ensisijaisesti kannattaa kokeilla löytyykö ohjelmaa valmiina Ubuntu-pakettivarastoista.
  2. Toiseksi kannattaa yrittää etsiä .deb-päätteisiä ladattavia paketteja. Tällaisen voi ladata omaan kotihakemistoon. Avaamalla tämän paketin Ubuntu käynnistää debian-pakettimanagerin, joka tekee automaattisesti asennukset.
  3. Lopuksi Linux-paketti voi olla pakattuna tar.gz, tar.bz2 tai muuhun vastaavaan tiedostopakettimuotoon. Tällaisen avaaminen Ubuntussa käynnistää paketinpurkuohjelman, joka purkaa asennustiedostot johonkin hakemistoon. Tämän jälkeen on mentävä tiedostoselaimella kyseiseen hakemistoon ja katsottava pitääkö sieltä ajaa jokin asennusohjelma vai käynnistyy ohjelma suoraan jollain komennolla.

Avaa Firefox-selain ja kokeile käydä hakemassa sillä Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelma. Tallenna Linuxille sopiva paketti esim. työpöydällesi ja pura paketti kotihakemistoosi. Navigoi purkamisen jälkeen thunderbird-hakemistoon. Seuraavaksi tulisi vielä asentaa itse ohjelma, mutta ajan säästämiseksi emme ala nyt asentamaan ja konfiguroimaan ohjelmaa, vaan käytämme Ubuntussa valmiina olevaa sähköpostiohjelmaa. Mikä olisi ollut helpompi tapa asentaa Thunderbird?

Linux-ohjelmistot

Kirjaudu lopuksi ulos järjestelmästä oikean yläkulman painikkeella ja sammuta virtuaalikone.

Lisätietoja

Oppimistehtävä 8: vapaat ohjelmat opetuskäytössä

Etsi Linux-ympäristöön vapaasti levitettävä ja käytettävä ohjelma, josta on hyötyä valitsemassasi oppiaineessa. Ohjelma voi olla suoraan Linux-jakelun mukana tai sen voi hakea verkosta. Valitse toinen tehtävistä:

Oppilasnäkökulma: ohjelman käyttö oppimistilanteessa

  1. Asenna ohjelma Linux-ympäristöön, ellei sitä ole jo asennettu. Joudut luultavasti asentamaan myös virtuaalikoneen, jos et käytä Linuxia ennestään. Jos virtuaalikoneen ja Linuxin asennus ei ole mahdollista, niin etsi ohjelma, joka on sekä Windows- että Linux-alustoille ja tutki sitä Windows-ympäristössä.
  2. Suunnittele oppimistilanne, jossa oppilaat käyttävät kyseistä ohjelmaa.
  3. Tee WWW-sivu, johon kirjoitat:
    • mitä ohjelmaa käytetään ja mistä se on saatu,
    • oppimistilanteen kuvauksen,
    • tavoitteet tietotekniikan ja oppiaineen kannalta sekä
    • tehtävänannon oppilaille.
  4. Tee ohjelmalla mallituotos, joka oppilaiden pitäisi saavuttaa. Linkitä mallituotos WWW-sivulle ja lisää linkki sivulle Moodle-keskusteluryhmään Oppimistehtävä 8 - Linux ja vapaat ohjelmat opetuskäytössä.

Opettajanäkökulma: demonstraatio ohjelman avulla

  1. Asenna ohjelma Linux-ympäristöön, ellei sitä ole jo asennettu. Joudut luultavasti asentamaan myös virtuaalikoneen, jos et käytä Linuxia ennestään. Jos virtuaalikoneen ja Linuxin asennus ei ole mahdollista, niin etsi ohjelma, joka on sekä Windows- että Linux-alustoille ja tutki sitä Windows-ympäristössä.
  2. Suunnittele opetustilanne, jossa opettajana käytät kyseistä ohjelmaa jonkin oppiaineen asian havainnollistamiseen ja opettamiseen.
  3. Tee WWW-sivu, johon kirjoitat:
    • oppimistilanteen kuvauksen,
    • mitä tavoitteita opetustilanteessa pyritään saavuttamaan,
    • mitä ohjelmaa käytetään ja mistä se on saatu.
  4. Lisää WWW-sivulle suppeat tekniset ohjeet, miten ohjelmaa käytetään (esim. miten itse käytit ohjelmaa).
  5. Jos ohjelmalla pystyy tekemään tallennettavia tuotoksia, niin linkitä ne WWW-sivulle.
  6. Lisää WWW-sivulinkki Moodle-keskusteluryhmään Oppimistehtävä 8 - Linux ja vapaat ohjelmat opetuskäytössä.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo13/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2009-11-04 17:14:45
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto