Demo 12 - Videoeditointi I

Ennen varsinaista videoeditointia kuvatut videot tulee siirtää MiniDV-kaseteilta tietokoneelle. Tämä siirto on tämän demokerran päätarkoitus. Varsinaista videoeditointia aletaan tehdä demossa 14.

Video voidaan siirtää koneelle (kaapata) joko Adobe Premiere Elements 2.0 -ohjelmalla tai ilmaisella Windowsista löytyvällä Windows Movie Makerillä. Premiere Elements ei tunnista kaikkia videokameroita, joten siirron joutuu joskus tekemään Movie Makerillä. Jos Premiere Elements kuitenkin tunnistaa kameran, kaappaus kannattaa tehdä sillä. Itse videoeditoinnin teemme joka tapauksessa Premiere Elementsillä (etäopiskelijat voivat tehdä toki millä tahansa ohjelmalla).

Videon kaappaamiseen (ja myös editointiin) on hyvät ohjeet Tietohallintokeskuksen nettisivuilla. Tutustu ohjeiden (suorat linkit alla) videon kaappausosioihin ja ala sen jälkeen kaappaamaan omaa videota. Lisää kaappauksen jälkeen tiedostot videoprojektiin Elementsissä. Alempana tällä sivulla on ohjeet vielä tiivistetysti.

Videon kaappaus

Katso yllä olevaa Adobe Premiere Elements -ohjetta ja kaappaa video ohjeiden mukaan Premiere Elements -ohjelmalla, mikäli tämä toimii. Käytä kaappauksessa taas Windows Movie Makeriä, jos Adobe Premiere Elements ei tunnista käyttämäämme Canonin kameraa (Canonin MV-sarjan kameroiden kanssa on ongelmia). Mahdollisen Elementsin toimisen tai toimimattomuuden huomaat videon toistosta. Jos toistopainike ei suostu näyttämään videota, niin kyse lienee jostain laitteisto-ongelmasta, johon demoluokassa ei pysty vaikuttaamaan. Tällöin kaappaus täytyy siis tehdä Movie Makerillä.

Jos joudut kaappaamaan videon Movie Makerillä, niin lue yllä olevat Movie Makerin ohjeet ja aloita kaappaaminen. Alla on lisäksi tiivistetyt ohjeet videon kaappaamiseksi Movie Makerillä.

Projektin (tai kaapattujen videoiden) tallennus kannattaa tehdä molemmissa tapauksissa C-asemalle, johon luo oman hakemiston (C:\MyTemp-hakemiston alihakemistoksi). Asemalla on riittävästi levytilaa DV-tasoista videoa varten.

Kaappaus Windows Movie Makerillä

Ohjelmasta riippumatta kamera tulee ensin liittää tietokoneeseen ja laittaa se videon katselutilaan (PLAY(VCR)). Nauha kannattaa myös kelata siihen kohtaan, josta kaapattavat kohtaukset alkavat.

  1. Valitse Movie Makerissä File | Capture Video.
  2. Luo uusi kansio C-asemalle (C:\MyTemp-hakemiston alihakemistoksi), jos et tehnyt sitä jo aiemmin ja valitse se tallennussijainniksi. Laita videon nimeksi jokin haluamasi teksti, josta pystyt helposti päättelemään mitä materiaalia tiedostossa on. Jos samasta asiasta on useampi palanen, niin nämä kannattaa numeroida.

    Valitse asennushakemisto

  3. Valitse Digital device format (DV-AVI). Valinnassa pitäisi olla valmiina PAL-formaatti, jota käytetään Euroopassa, muutoin on valittava tarkemmat videoasetukset.

    Valitse DV-avi

  4. Valitse Capture parts of the tape manually. Tällä saat itse määrätä mitä paloja kasetilta otetaan kovalevylle. Isommassa projektissa kannattaa siirtää kaikki materiaalit suosiolla levylle.
  5. Kelaa kontrollinapeilla sopivaan kohtaan hieman ennen haluttua kohtausta. Jos jostakin syystä kuva ei näy kuvaikkunassa (ainakin tietyillä Agoran B503-mikroluokan koneilla ongelmaa esiintyy), niin katso sopiva paikka kameran näytöltä. Valitse sitten Start Capture.

    Valitse Start Capture

  6. Kun kohtaus on kaapattu, niin valitse Stop Capture ja Finish. Samaan tiedostoon ei kannata kaapata useita paloja kasetilta, koska se vaikeuttaa editointia.
  7. Aloita sama uudelleen ja kaappaa muut kohtaukset.
  8. Lopuksi Movie Makerissä ei tarvitse tallentaa varsinaista projektia, vaan videot tallentuvat kaapatessa automaattisesti avi-muotoisina valitsemaasi sijaintiin, josta ne voidaan myöhemmin tuoda Premiere Elements -ohjelmaan editointia varten.

Tiedostojen lisääminen projektiin

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo12/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2009-10-29 11:36:02
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto