Demo 7 - 14.5.

Mallivastaus - Opiskelijoiden vastauksia

Viimeisissä demoissa harjoitellaan fyysisen arkkitehtuurin mallintamista ja kerrataan yksityiskohtaista suunnittelua (luennot 13-16).

Demojen tulee olla palautettuna verkossa viimeistään 20.5. klo 12.00 (luentoja ei tämän jälkeen enää ole, mutta demot arvostellaan verkossa normaalisti). Demot palautetaan NettiDemoWWW:llä. Muista merkitä NettiDemoWWW:ssä pistemäärä (ja tarvittaessa omia kommentteja). Pisteet voi jakaa useammalle tiedostolle tai useita tehtäväkohtia voi yhdistää samaan tiedostoon (suositeltavat formaatit: teksti, html, kuvaformaatit, pdf).

1. Käsitteitä

Vastaa lyhyesti. Ei esseevastauksia!

1a)
. Miten dialogimetafora ja suorakäsittely eroavat toisistaan käyttöliittymäsuunnittelussa? Miten metaforat vaikuttavat käyttöliittymäluokkien rakenteeseen ja käsittelylogiikkaan? (1p)

1b). Miksi relaatiotietokantojen käyttö oliokeskeisissä järjestelmissä on työlästä (=miksi relaatiotietokannat sopivat huonosti olioajatteluun)? (1p)

2. Poliisirekisteri

Jatketaan demoissa 2, 3, 5 ja 6 kuvatun poliisijärjestelmän yksityiskohtaista suunnittelua.

2a). Tarkenna Kirjaa rikos järjestelmään-sekvenssikaaviota niin, että suunnitteluvaiheen luokkakaavioon toteuteut assosiaatiot on huomioitu. Voit käyttää pohjana alkuperäisen sekvenssikaavion sisältävää StarUML-projektia. (2p)

2b). Suunnittele poliisirekisterin käyttöliittymälogiikkaa (2. demojen käyttötapauskaaviossa kuvatut toiminnot) kuvaava tilakaavio. (3p)

Vinkkejä:
  • Käyttöliittymän mallintamisesta ks. Horrocks'n menetelmä luennon 15 alusta
  • Vastaukseksi riittää pelkkä tilakaavio ja tarkkuustasoksi lomakkeen tilat - yksittäisten kenttien täyttöön liittyviä tiloja ei pääsääntöisesti tarvitse mallintaa

3. Rahaliikenteen seurantajärjestelmä

Jatketaan demoissa 3, 4 ja 5 kuvatun rahaliikenteen seurantajärjestelmän yksityiskohtaista suunnittelua.

3a). Suunnittele Tapahtuma-luokalle tilakaavio (käytä apunasi luokkakaaviota ja käyttötapauksia). (2p)

3b). Suunnittele seurantajärjestelmälle fyysinen arkkitehtuuri (laitteet ja yhteydet, joissa järjestelmä toimii). Esitä sijoituskaaviona, jonka solmuissa myös komponentit (tai komponenttien määrittämät artefaktit) on merkitty. Komponenttien pohjana voi olla demojen 5 looginen arkkitehtuuri ja 3. osapuolen tai toteutusympäristön komponentteja (tutki/mieti, millaisia komponentteja voitaisiin tarvita). (3p)


Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/oas/demot/demo7.html
© Miika Nurminen (minurmin@jyu.fi)
Perustuu osittain Mauri Leppäsen, Eetu luoman ja Timo Käkölän kurssisivustoihin.
Julkaisujärjestelmä: © Antti Ekonoja, Tommi Lahtonen ja Jukka Mäntylä.
Demojen palautusjärjestelmä: Vesa Lappalainen 2009-05-14 11:21:12
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto