Linux ja vapaat ohjelmat

Käsitellään Linux-järjestelmän ylläpitoa ja ohjelmien asennusta virtuaalikoneen avulla. Selvitetään millaisia perusohjelmia Linux-ympäristöön on tarjolla (esim. tekstinkäsittely, kuvankäsittely ja WWW-editorit). Tutkitaan millaisia opetuskäyttöön sopivia ohjelmia Linux-jakeluista ja verkosta löytyy.

Linuxin asennus työpöytäkäyttöön

Luodaan virtuaalikone Linux-asennusta varten VMWare Server -ohjelmiston ilmaisella versiolla. Virtuaalipalvelin on ohjelmisto, joka luo näennäislaitteiston ja suljetun ympäristön, johon voidaan asentaa toinen käyttöjärjestelmä. VMWare Server -ohjelmiston saa osoitteesta:

http://www.vmware.com/download/server/

  1. Valitse Start | All programs | VMWare | VMWare Server | VMWare Server Console
  2. Luodaan virtuaalikone paikalliselle koneelle, valitse kyselyyn Local Host ja sen jälkeen New Virtual Machine.
  3. Tee seuraavat valinnat asennuksessa:
    • Virtual machine configuration: Custom
    • Guest operating system: Linux. Version: Ubuntu.
    • Asennuspaikka saa olla vakio C:\Virtual Machines\Ubuntu.
    • Jätä virtuaalikone vain käyttäjätunnuksesi käyttöön, käynnistysvaihtoehtoihin myös oletukset (User that powers this machine).
    • Yksi prosessori, muistia 512 megatavua.
    • Verkkoasetuksiin Use network address translation (NAT)
    • SCSI-sovitin: LSI Logic. Luodaan uusi SCSI-tyyppinen virtuaalilevy tiedostoon valinnalla Create a new virtual disk. Valitse tiedoston kooksi 3 GB. Tiedoston kirjoittaminen vie aikansa.
  4. Muokataan vielä virtuaali-CD-ROM-aseman asetuksia. Tuplanapauta CD-ROM-kuvaketta. Valitse kohta Use ISO Image ja Browse. Valitse tiedosto C:\Mytemp\ubuntu-6.10-desktop-i386.iso. Valitussa ISO-tiedostossa on raakadatamuodossa Ubuntu 6.10 -linux-käyttöjärjestelmän asennus-CD. Ubuntun saa ladattua itselleen osoitteesta:

    http://www.ubuntu.com/download

  5. Nyt voimme aloittaa Linuxin asennuksen näennäis-CD-asemalta. Paina Play-nappia (Power on)! Kun napautat hiirellä ruudun sisälle niin kaikki hiiren ja näppäimistön toiminnot menevät virtuaalikoneelle. Napauttamalla Ctrl+Alt voit vapauttaa hiiren osoittimen takaisin Windowsin käyttöön.
  6. Valitse enterillä Start or install Ubuntu. Nyt käynnistyy Ubuntu-käyttöjärjestelmän live-versio (ts. sellainen versio mikä toimii suoraan CD-levyltä).
  7. Asennetaan käyttöjärjestelmä kuitenkin virtuaalilevylle. Tuplanapauta Install-kuvaketta.
  8. Valitse kieleksi Suomi, aikavyöhykkeen määrääväksi kaupungiksi Helsinki ja aseta kellonaika kuntoon ellei se jo ole valmiina.
  9. Valitse näppäimistökartaksi Finland - Finland. Tämä ratkaisee mitä kirjaimia näppäimen painallukset tuottavat.
  10. Anna nimesi, käyttäjätunnus ja keksi jokin salasana. Asennuksessa lisätyllä käyttäjällä on Ubuntussa oikeus tehdä ylläpitotoimia.
  11. Valitse levyntilan osioinnissa Muokkaa itse osiotaulua:
    • Luo uusi osio. Hyväksy msdos-tyyppisen osiotaulun luominne.
    • Luo 2,5Gb:n kokoinen ext3-tyyppinen osio käyttöjärjestelmälle, ohjelmille ja tiedostoille.
    • Luo 0,5Gb:n kokoinen linux-swap-tyyppinen osio virtuaalimuistia varten.
    • Jos samalla koneella olisi Windows-käyttöjärjestelmä, niin osioinnissa olisi oltava hyvin varovainen, ettei Windows-osio tuhoudu. Jos Windowsia ja Linuxia haluaa käyttää rinnakkain, niin ensin on hyvä tehdä osiointi (ntfs, ext3 ja linux-swap-osiot), sitten asentaa Windows ntfs-osiolle ja lopuksi vasta Linux ext3-osiolle.
  12. Toteuta toimenpiteet ja sulje osiointisovellus. Määrää Unix-tiedostojärjestelmän juurihakemisto ext3-osiolle ja swap sivutusosiolle.
  13. GRUB eli boottimanageri asennetaan pääosiolle. Boottimanagerin avulla voidaan valita miten tai mikä käyttöjärjestelmä käynnistetään tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. Hyväksy valinnat ja aloita asennus. Uudelleenkäynnistä asennuksen jälkeen.

Ylläpitotoimet

Netistä löydettävän ohjelman asennus

  1. Ensisijaisesti kannattaa kokeilla löytyykö ohjelmaan valmiina Ubuntu-pakettivarastoista.
  2. Toiseksi kannattaa yrittää etsiä .deb-päätteisiä ladattavia paketteja. Tällaisen voi ladata omaan kotihakemistoon. Avaamalla tämän paketin Ubuntu käynnistää debian-pakettimanagerin, joka tekee automaattisesti asennukset.
  3. Lopuksi linux-paketti voi olla pakattuna tar.gz, tar.bz2 tai muuhun vastaavaan tiedostopakettimuotoon. Tällaisen avaaminen Ubuntussa käynnistää paketinpuruohjelman, joka purkaa asennustiedostot johonkin hakemistoon. Tämän jälkeen on mentävä tiedostoselaimella kyseiseen hakemistoon ja katsottava pitääkö sieltä ajaa jokin asennusohjelma vai käynnistyy ohjelma suoraan jollain komennolla.

Avaa Firefox-selain ja kokeile käydä hakemassa sillä Mozilla Thunderbird -sähköpostinlukuohjelma. Tallenna Linuxille sopiva paketti työpöydällesi ja pura paketti kotihakemistoosi. Laita valinta Näytä kohdekansio purkamisen jälkeen päälle ja navigoi purkamisen jälkeen thunderbird-hakemistoon. Mistä tiedostosta ohjelma käynnistyy? (mikä olisi ollut helpompi tapa asentaa tämä ohjelma?)

Linux-ohjelmistot

Kirjaudu lopuksi ulos järjestelmästä oikean yläkulman painikkeella ja sammuta virtuaalikone.

Lisätietoja

Oppimistehtävä 8: vapaat ohjelmat opetuskäytössä

Etsi Linux-ympäristöön vapaasti levitettävä ja käytettävä ohjelma, josta on hyötyä valitsemassasi oppiaineessa. Ohjelma voi olla suoraan Linux-jakelun mukana tai sen voi hakea verkosta. Valitkaa toinen tehtävistä:

Oppilasnäkökulma: ohjelman käyttö oppimistilanteessa

  1. Asenna ohjelma Linux-ympäristöön, ellei sitä ole jo asennettu. Joudut luultavasti asentamaan myös virtuaalikoneen. Jos virtuaalikoneen+linuxin asennus ei ole mahdollista, niin etsi ohjelma, joka on sekä windows että linux-alustalle ja tutki sitä windows-ympäristössä.
  2. Suunnittele oppimistilanne, jossa oppilaat käyttävät kyseistä ohjelmaa.
  3. Tee WWW-sivu, johon kirjoitat
    • mitä ohjelmaa käytetään ja mistä se on saatu,
    • oppimistilanteen kuvauksen,
    • tavoitteet tietotekniikan ja oppiaineen kannalta sekä
    • tehtävänannon oppilaille
  4. Tee ohjelmalla mallituotos, jonka oppilaiden pitäisi saavuttaa. Linkitä mallituotos WWW-sivulle ja lisää linkki sivulle Moodle-keskusteluryhmään Oppimistehtävä 6.

Opettajanäkökulma: demonstraatio ohjelman avulla

  1. Asenna ohjelma Linux-ympäristöön, ellei sitä ole jo asennettu. Joudut luultavasti asentamaan myös virtuaalikoneen. Jos virtuaalikoneen+linuxin asennus ei ole mahdollista, niin etsi ohjelma, joka on sekä windows että linux-alustalle ja tutki sitä windows-ympäristössä.
  2. Suunnittele opetustilanne, jossa opettajana käytät kyseistä ohjelmaa jonkin oppiaineen asian havainnollistamiseen ja opettamiseen.
  3. Tee WWW-sivu, johon kirjoitat
    • oppimistilanteen kuvauksen,
    • mitä tavoitteita opetustilanteessa pyritään saavuttamaan,
    • mitä ohjelmaa käytetään ja mistä se on saatu.
  4. Lisää WWW-sivulle suppeat tekniset ohjeet, miten ohjelmaa käytetään (esim. miten itse käytit ohjelmaa)
  5. Jos ohjelmalla pystyy tekemään tallennettavia tuotoksia, niin linkitä ne WWW-sivulle.
  6. Lisää WWW-sivulinkki Moodle-keskusteluryhmään Oppimistehtävä 6.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo8/
© Jukka Mäntylä (jmantyla@mit.jyu.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2007-07-08 02:30:40