Työkaluja kommunikointiin ja tiedonsiirtoon

Mallivideot

Ongelmia videon katselussa?

Tämän kerran tehtävissä tutustutaan erilaisiin kommunikointi- ja tiedonhakumahdollisuuksiin verkossa. Lisäksi tutustutaan paikallisiin järjestelmiin, kuten esimerkiksi Optima verkko-oppimisympäristöön. Jos asia on sinulle entuudestaan tuttua, niin lue tehtävä pikaisesti ja jatka sen jälkeen seuraavaan tehtävään. Lisätehtäviin kannattaa tutustua, jos aikaa vain riittää!

Reaaliaikainen keskustelu

Kurssilla on oma reaaliaikainen keskustelupaikka eli appro-kanava, jonne voi tulla kyselemään/keskustelemaan kurssiin liittyvistä asioista. Kurssin opettajat ja ohjaajat ovat paikalla jos kiireiltään ehtivät, mutta kanavalla voi olla muitakin kurssilaisia, joiden kanssa kurssin asioista voi keskustella. Seuraavissa tehtävissä tutustutaan hieman keskustelupaikan käyttöön.

Kanavalla tullaan järjestämään myös virtuaalinen demoryhmä keskiviikkoisin klo 15-17, jolloin joku demo-ohjaajista on auttamassa kurssin demojen teossa. Ohjaajat ovat usein paikalla myös normaaliin virka-aikaan ja satunnaisesti iltaisin / viikonloppuisin.

Seuraavassa lyhyesti IRC:hen tutustuminen ChatZilla-ohjelman avulla. Muiden ohjelmien säädöistä sekä muista Chat/IRC-ohjelmista löydät tarkempia ohjeita chat-sivulta.

Esimerkki IRC-keskustelusta

Esimerkki on lyhennelmä vapaamuotoisesta keskustelusta kurssin IRC-kanavalla:

*** teenie (^unknown@itu.st.jyu.fi) has joined channel #appro
<teenie> tietääks joku jostain jotain.
<myx> iih :>
<teenie> kun tahtoisin etäopiskella tota tietotyön kokonaisuutta.
<teenie> osaan jo irkatakkin ja kaikkee.
<Ramac> yllättäen osaat irkata...
<Hazor> teenie: vilkaiseppa tämä: http://appro.mit.jyu.fi/etaopiskelu/
<teenie> Hazor: juurikin siellä olen nyt.
<teenie> noi on hyvin ajantasalla :>
<teenie> Kurssi Korpissa - ITKP101 Tietokone ja tietoverkot työvälineenä,
     verkkokurssi, Jyväskylän avoin yliopisto, 1.1.2005
<Hazor> se on ajantasalla :)
<Hazor> etäkurssi alkoi tuolloin ja jatkuu siitä hamaan tulevaisuuteen :)
<Unijukka> Hazor, mikäs on eta ton itkp101 harkkojen tarkastuksessa?-)
<Hazor> Unijukka: huomenissa kerkinnee purkaa harkkasumaa
<Unijukka> selevä pyy
<Unijukka> tietää varata aikaa niiden korjaamiseen kun bumerangina tuloo takasin kummiskin

Tehtävät

 1. Avaa Mozilla -ohjelma (Start | All Programs | Mozilla | Mozilla).
 2. Valitse Window | IRC Chat. Mozilla Firefoxiin ChatZillan saa asennettua laajennoksena.
 3. Avaa ChatZilla-laajennoksen käyttöohje uuteen selaimen välilehteen tai ikkunaan (hiiren oikean napin avulla). Liity ohjeiden avulla keskusteluun #appro-kanavalle.
 4. Tee seuraavat IRC-kokeilut:
  • Vaihda nimimerkkiäsi (nick).
  • Lähetä #appro-kanavalle tervehdysviesti.
  • Tutki ketkä ovat nimimerkkien Hazor ja jmantyla takana whois-komennolla.
  • Lähetä yksityisviesti Hazorille tai jmantylalle.
  • Kokeile liittyä johonkin seuraavista kanavista
   • #jyväskylä
   • #tyhjäjoukko
   • #ynna
   • #dumppi
  • IRC-kanavia ja IRC:n käyttäjien kuvia (sekä vähän muutakin...) löydät IRC-galleria-sivustolta.
 5. Kohdatessasi ongelmia demoissa tai harjoitustyössä voit kysäistä apua #appro-kanavalla tai voit myös neuvoa muita. IRC-ikkunaa voit pitää taustalla auki aina demoja tai harjoitustyötä tehdessäsi. Vaikka kanavan nimilistassa on useita nimiä niin kaikki eivät välttämättä ole IRC:n ääressä. Heillä vain sattuu olemaan IRC-ohjelma päällä ja he saattavat oikeasti olla töissä, kahvilla, syömässä tai missä milloinkin. Kurssilla pidetään keskiviikkoisin klo 15 - 17 virtuaalidemoryhmä, jonka aikaan IRC-kanavalla on ainakin yksi opettaja vastaamassa kysymyksiin.
 6. Muita tapoja ja ohjelmia joilla keskusteluun pääsee mukaan löytyy osoitteesta <URL: http://appro.mit.jyu.fi/chat.html>, jossa on useita eri vaihtoehtoja päästi IRCiin. Tarkemmin IRC:stä kerrotaan kurssimonisteessa.

Postituslistat

Seuraavassa esitellään Mailman-sähköpostilistan toimintaa. Lisätehtävissä voit halutessasi perehtyä Majordomo-sähköpostilistan toimintaa.

MailMan

MailMan on WWW-liittymän kautta hallittavissa oleva postituslista.

 1. Liity testi-postituslistalle osoitteessa http://lists.jyu.fi/mailman/listinfo/testi
 2. Saat sähköpostissa viestin, joka varmistaa liittymisesi. Jos näiden tehtävien viestien tulo kestää, niin sinun kannattaa tehdä pakkausohjelmiin liittyviä demotehtäviä.
 3. Avaa sähköpostiohjelma (esim. Pine tai Webmail). Vastaa sähköpostipalvelimen lähettämään viestiin sen edellyttämällä tavalla.
 4. Lähetä testi-listalle jokin lyhyt sähköpostiviesti osoitteeseen testi@lists.jyu.fi
 5. Odota, että saat itse lähettämäsi viestin. Vastaa (Reply) omaan viestiisi siten, että vastauksesi EI MENE POSTITUSLISTALLE vaan vain sinulle itsellesi. Varmista siis mihin osoitteisiin vastauksesi lähtee.
 6. Tutki kuinka voit muuttaa omia asetuksiasi postituslistalla. Asetukset löydät samasta osoitteesta, josta liityit postituslistalle.
 7. Käy tutustumassa testi-listan ylläpitämiseen osoitteessa http://lists.jyu.fi/mailman/admin/testi. Listan ylläpitosalasana on testi. Tutki mitä kaikkia asetuksia voit listalle muuttaa. Kysy epäselvät kohdat demo-ohjaajalta.
 8. Poista itsesi testi-listalta. Poistaminen onnistuu hallintasivulta http://lists.jyu.fi/mailman/listinfo/testi valinnan Edit Options kautta.
 9. Jos et vielä ole kurssin postituslistalla niin liity nyt kurssin postituslistalle osoitteessa http://lists.jyu.fi/mailman/listinfo/tyovaline/
 10. Yliopistolta löytyy useita postituslistoja joita voit selailla osoitteessa http://lists.jyu.fi/mailman/listinfo. Uusia postituslistoja perustetaan pyynnöstä. Lisätietoa postituslistoista saa ATK-keskuksen sivuilta.

Pakkausohjelmat

Pakkausohjelmien avulla saat tiedostot viemään vähemmän levytilaa sekä helposti yhdistettyä useita tiedostoja yhteen tiedostoon jota on helpompi ja nopeampi siirtää paikasta toiseen.

Tyypillisiä tilanteita joissa pakattuihin tiedostoihin törmää:

Pakkausohjelmien käyttöön voit tutustua luentomonisteen verkkoversion pakkausohjelmat-artikkelin avulla. Jos käytät kotona Windows XP:tä, niin sinun ei välttämättä tarvitse asentaa erillisiä pakkausohjelmia. Erillisillä ohjelmilla voi kuitenkin olla käyttöä, koska niiden toiminta on yleensä huomattavasti monipuolisempaa eikä kaikkialla ole vielä Windows XP:tä.

ZIP-paketit

Seuraavat tehtävät voi tehdä vain Windows XP:llä. Kaikissa Agoran mikroluokkien koneissa on käyttöjärjestelmänä Windows XP, joka tukee suoraan ZIP-pakettien pakkaamista ja purkamista. Kotikoneissa voi olla jokin vanhempi versio Windowsista (Windows 95/98/ME/NT), jolloin tarvitaan erillistä ohjelmaa. Jos kotikoneessasi on XP:tä vanhempi Windows niin tee PowerArchiver-tehtävät.

 1. Tee U:-levyasemalle temp-hakemisto tiedostojen väliaikaista säilytystä varten. Tallenna kaikki seuraavissa tehtävissä käytettävät tiedostot temp-hakemistoon.
 2. Tallenna seuraavat tiedostot U:-asemalle äsken tekemääsi temp-kansioon (valitse linkki oikealla hiiren painikkeella ja Save target as):
 3. Käynnistä Windows Explorer (resurssienhallinta)
 4. Luo aiemmin tekemääsi temp-kansioon uusi paketti valinnalla File|New|Compressed (zipped) folder. Ts. uuden paketin voi luoda aivan kuin uuden kansion. Anna paketille nimeksi testi.zip
 5. Raahaa edellä tallentamasi tiedostot testi.zip-pakettiin.
 6. Tuplanapauta testi.zip-pakettia niin näet mitä se sisältää. Näet listauksessa myös kuinka paljon mikäkin tiedosto on pakkaantunut.
 7. Tiedostoja ei voi normaalisti avata suoraan paketista vaan ne pitää ensin kopioida sieltä johonkin tavalliseen kansioon. Raahaa kokeeksi jokin tiedosto paketin sisältä U:\temp-kansioon.
 8. Voit poistaa tiedostoja paketista aivan normaalisti valitsemalla tiedoston ja painamalla Delete-näppäintä. Kokeile poistaa jokin tiedosto ja lisää sama tiedosto poistamisen jälkeen uudelleen pakettiin.

Tiedostojen siirtäminen ja kopioiminen koneiden välillä

Monissa yhteyksissä on kätevämpää kopioida tiedostoja suoraan kahden verkossa olevan koneen välillä kuin raahata tiedostoja levykkeellä koneelta toiselle. Tiedostojen kopioimiseen verkossa on olemassa useita ohjelmia ja protokollia mutta suositeltavinta on käyttää vain tietoturvallisia SSH-protokollaa tukevia ohjelmia kuten SSH Secure File Transfer

Tilanteita joissa verkko voittaa levykkeet:

Kaikissa edellämainituissa ja monessa muussa tilanteessa verkon käyttäminen tiedostojen siirtämiseen paikasta toiseen on paljon nopeampaa, kätevämpää ja erityisesti varmempaa kuin levykkeitä käyttämällä.

SSH Secure File Transfer Client

SSH:n Secure File Transfer on Windows-ohjelma, jolla voidaan turvallisesti kopioida koneiden välillä tiedostoja.

 1. Käynnistä SSH Secure File Transfer (SFTP) valinnalla Start | All Programs | Secure Shell SSH | Secure File Transfer Client
 2. Yhteyden muodostaminen onnistuu valinnalla File | Connect. Ota yhteys people.cc.jyu.fi-koneeseen Yhteyden muodostamisessa käytetään yliopistolle saamaasi Unix-koneen käyttäjätunnusta (eli sähköpostitunnuksen alkuosaa).
  Ota yhteys people.cc.jyu.fi-koneeseen
 3. SFTP-ohjelma pyytää ensimmäisellä yhteyskerralla hyväksymään salaukseen liittyvän tunnisteen. Vastaa Yes.
  Hyväksy host identification
 4. Syötä salasanasi
  Syötä salasanasi
 5. Yhteyden avauduttua näkyville tulee ohjelman vasempaan reunaan käyttämäsi tietokoneen hakemistorakenne (Local nameja vastaavasti oikeaan reunaan unix-koneessa oleva kotihakemistosi (Remote name).
 6. Avaa Windows Explorer (resurssienhallinta) SFTP-ohjelman vierelle.
 7. Luo SFTP-ohjelman oikeaan laitaan (unix-koneeseen) uusi kansio valinnalla Operation|New Folder. Anna kansiolle nimeksi SSH-testi.
 8. Etsi Windows Explorerilla U:-asemalta ja temp-kansiosta jokin tekemäsi tiedosto esim. testi.zip ja raahaa se SSH-ohjelmassa näkyvään SSH-testi-kansioon.
 9. Verkkoyhteyden nopeudesta riippuen kuluu silmänräpäys tai vähän kauemmin ja tiedosto on kopioitunut unix-koneelle.
 10. Vastaavalla tavalla voit kopioida tiedoston unix-koneelta. Raahaa koko SSH-testi-kansio SSH-ohjelmasta Windows Exploreriin ja tyovaline-kansioon.
 11. Voit tehdä kopioinnit myös suoraan SSH-ohjelmassa etsimällä vasemmassa laidassa olevasta tiedostolistauksesta U:-aseman ja raahaamalla sieltä tiedostoja tai kansioita oikeanpuoleiseen ruutuun tai päinvastoin.
 12. Sulje lopuksi yhteys Unix-koneeseen valinnalla File | Disconnect ja sulje ohjelma.
 13. Halutessasi kopioida tiedostoja suoraan kotikoneesi ja U-aseman väliltä voit ottaa kotoa SFTP-yhteyden myös johonkin seuraavista atk-keskuksen koneista:
  • kanto.cc.jyu.fi
  • tukki.cc.jyu.fi
  Näiden koneiden kotihakemisto on sama kuin U-asema, joten voit unohtaa levykkeet ja käyttää jatkossa pelkästään U-asemaa ja SFTP-ohjelmaa.

  Kotikoneelle voi asentaa saman turvallisen SSH Secure Shell -ohjelmiston mitä käytetään Agoran mikroluokissa ja edellisissä tehtävissä.

Optima-verkkoympäristö opiskelussa

Optima on verkko-oppimisympäristö, jota käytetään erilaisilla kursseilla. Optima mahdollistaa muunmuassa keskustelun, chatin, dokumenttien kirjoittamisen ja tiedostojen siirron.

Optimassa opettajan tehtävä on lisätä kurssin opiskelija Optima-työtilaan. Harjoittelua varten tälle kurssille on luotu työtila. Tämän jälkeen pääset käsiksi kurssin Optimassa oleviin materiaaleihin.

Optima-ympäristön osat
 1. Ympäristöön kirjautuminen
  • Käynnistä uusi WWW-selainikkuna (CTRL+N) ja järjestä työpöytäsi ikkunat siten, että saat tehtävät näkymään yhtä aikaa toisen selainikkunan kanssa.
  • Kirjoita uuden selainikkunan osoiteriville https://optima.jyu.fi ja klikkaa Enter.

   Kirjautuessasi koneellasi ensimmäisen kerran saat Security Alert -ilmoituksen, joka ilmoittaa sertifikaatista (salatun palvelun todentaminen). Voit jatkaa hyväksymällä sertifikaatin klikkaamalla "Yes".

   Sisäänkirjautuminen Optimaan
  • Kun sinulla on ylläoleva näyttö, kirjoita tunnuksesi Login kenttään muodossa tunnus@cc.jyu.fi ja Password-kenttään salasanasi (ATK-keskuksen sähköpostin salasana). Klikkaa sitten hiirellä Kirjaudu sisään- painiketta.
  • Mikäli olet useissa Optima-ryhmissä, saatat ensin joutua valitsemaan tiedekunnan, jonka ryhmiä haluat tarkastella. Valitse Informaatioteknologian tiedekunta.
 2. Tiedoston luominen työtilaan
  • Valitse aluksi käyttäväksi työtilaksi ikkunan vasemman reunan Työtilat kohdasta ITKP101.
  • Napauta työtilaan valmiiksi luotua materiaalit-kansiota.
  • Napauta materiaalit-kansion alla ensimmäisenä olevaa Uusi objekti-linkkiä.
  • Luo Sisäiset objektit-kohdan alta Tekstidokumentti.
  • Kirjoita muutama sana ja valitse Tallenna.
  • Anna dokumentillesi järkevä nimi sekä muutamia avainsanoja, jotka kuvaavat dokumentin sisältöä. Näitä tarvitaan jos joku hakee dokumenttiasi. Lisäksi laittaa tiedostosta lyhyen kuvauksen kohtaan Ohjeet ja kuvaus. Aseta kommentit-valinta päälle, niin muut voivat kommentoida tuotostasi.
 3. Tiedostojen siirtäminen kurssin työtilaan
  • Valitse uudelleen materiaalit-kansiosta kohta Uusi objekti.
  • Valitse kohdasta Ulkoiset objektit Omalta tietokoneelta
  • Klikkaa Browse (suom. Selaa)-painiketta, jotta pääsisit selaamaan kovalevyjesi kansioita.
  • Valitse ensin U-asemalle ja sieltä Temp-hakemistosta tekemäsi zip-paketti testi.zip. Aloita siirto Tuo objekti tietokoneeltasi -painikkeella.
  • Anna tiedostolle avainsanoja, jotka kuvaavat tiedoston sisältöä. Voit myös antaa tarkemman kuvauksen. Haluamme zip-paketin jakoon kokonaisena jolloin paketin voi tallentaa sellaisenaan. Paina lopuksi OK.
  • Mikäli tiedoston nimi on käytössä niin anna paketille uusi nimi.
  • Napauta tiedoston luku- ja kirjoitusoikeuksiin vievää linkkiä. Täältä antaa esimerkiksi ryhmällesi oikeuden kirjoittaa yhteiseen tiedostoon.
 4. Tiedostojen tutkiminen
  • Valitse materiaalit-kansio. Napauta Testaan vaan...-tekstidokumenttia. Mitä tapahtuu? Tekstidokumentit tunnistaa Tekstidokumentti-ikonista.
  • Kokeile muokata tekstidokumenttia oikean yläkulman Kirjoita-ikonilla. Tallenna muutokset.
  • Kokeile napauttaa jonkun toisen siirtämään zip-pakettia materiaalit-kansiosta. Mitä tapahtuu? Ladattavat tiedostot tunnistaa Ladattava-ikonista.
  • Kokeile napauttaa Word-dokumenttia Tekstidokumentti.doc. Word-dokumenttien edessä on Word-ikoni. Mitä tapahtuu jos hyväksyt dokumentin latauksen ja valitset tallennuksen sijaan dokumentin avaamisen (Open)? Kokeile muokata dokumenttia ja tallentaa. Onnistuuko toimenpide suoraan Optimassa? Mitä pitäisi tehdä että muutokset näkyisivät Optimassa?
  • Valitse jonkun toisen opiskelijan tuoma zip-paketti tai tekstidokumentti ja kommentoi sitä. Valitse objektin nimen vierestä Kommentti-ikoni. Napauta Lisää kommentti-painiketta. Kirjoita kommentin aihe ja kommenttiteksti. Linkillä voi laittaa viittauksen nettiin. Käy katsomassa oma kommenttisi listassa lisäämisen jälkeen.
  • Poista oma tekstisi tai zip-pakettisi valitsemalla ensin objekti, sitten yläkulmasta Ratas ja jakoavain-ikoni ja lopuksi Poista. Valitse Poista: objektin nimi ja napauta OK.
 5. Keskustelu
  • Kokeile Optiman keskusteluryhmää. Valitse keskustelualue vasemmalta ITKP101-työtilan alta.
  • Lue viestejä ja vastaa johonkin viestiin napauttamalla Vastaa viestiin-painiketta.
  • Perusta uusi viestiketju palaamalla takaisin keskustelualueelle ja valitsemalla Lähetä viesti.
  • Valitse reaaliaikainen keskustelu napauttamalla Chat-alue-objektia. Java-ohjelma käynnistyy hetken kuluttua ja pääset keskustelemaan niiden kanssa, jotka pitävät chattia auki. Ellei Java-ohjelma lähde käyntiin niin kokeile Chat-aluetta toisella selaimella (esim. Internet Explorerissa pitäisi olla Java asennettuna). Kirjoita viesti ja paina lähetä-painiketta.
  • Valitse opettajan nimi vasemmasta laidasta ja napauta yksityinen viesti-painiketta. Kirjoita jotain ja paina lähetä-nappia.

Tiedonhaun tehostaminen

Perustiedonhakua WWW:stä opetetaan monissa yhteyksissä, joten seuraavissa tehtävissä pyritään tehostamaan toistuvia tiedonhakuun liittyviä toimintoja. Aluksi määritellään selaimeen työkalut tiedonhaun tehostamiseksi. Erilaisiin hakutapoihin ja tiedonlähteisiin WWW:ssä voit tutustua kurssin toisen luennon materiaaleista.

Kirjanmerkkien ja suosikkien lisääminen työkaluriville

Kun haun lopputuloksena löydetään oikea sivu, niin se kannattaa merkitä talteen. Sivun voi merkitä kirjanmerkiksi tai suosikiksi selaimesta riippuen hieman eri tavoin. Paljon käytettyjen kirjanmerkkien ja suosikkien lisääminen omaksi työkalupalkiksi nopeuttaa työskentelyä huomattavasti. Jos esimerkiksi on usein tarvetta hakea tietoa Googlella, niin Googleen osoittava kirjanmerkki kannattaa sijoittaa suoraan työkaluriville.

Avaa ensin uuteen ikkunaan Googlen hakusivu (Vihje: hiiren oikea). Valitse seuraavat ohjeet riippuen käyttämästäsi selaimesta.

Mozilla Firefox

 1. Käy tarkistamassa, että Bookmarks Toolbar on näkyvillä (valittu) valikkokomennolla View | Toolbars | Bookmarks Toolbar.
 2. Varmista, että selainikkunassa on näkyvillä sivu (esim. Googlen hakusivu), jonka linkit haluat lisätä Bookmarks Toolbar -työkaluriville.
 3. Raahaa osoitepalkissa oleva kuvake (esim. Googlessa G-logo) Bookmarks Toolbar -palkkiin (paina vasen nappi pohjaan linkin kohdalla, vie kohdistin työkaluriville ja päästä irti).
 4. Lisää kurssin kotisivu samaan tapaan http://appro.mit.jyu.fi/tyovaline/ linkkilistaan.
 5. Tämän jälkeen sivulle siirtyminen pitäisi onnistua napsauttamalla luotua linkin kuvaketta. Kokeile kuvakkeen toimintaa!
 6. Jos haluat järjestää linkkejäsi kansioihin, niin kansioita voit tehdä Bookmarks Toolbar -työkaluriville hiiren oikean painikkeen avulla.
 7. Muita kirjanmerkkejäsi (engl. Bookmarks) pääset järjestämään valikkokomennolla Bookmarks | Manage bookmarks avautuvasta ikkunasta.

Internet Explorer

 1. Käy tarkistamassa, että Links-työkalurivi on näkyvillä (valittu) valikkokomennolla View | Toolbars. Ruksi links-sanan edessä tarkoittaa, että links-työkalurivi on näkyvissä. links-työkalurivi ilmestyy yleensä internet explorerin oikeaan laitaan josta sen voi hiirellä leventää tai raahata uuteen paikkaan. Varmista myös ettei työkalupalkkeja ole lukittu eli View | Lock the toolbars valinnan edessä ei ole "väkästä".
 2. Varmista, että selainikkunassa on näkyvillä sivu, jonka linkit haluat lisätä Links-työkaluriville. Tässä tapauksessa Googlen sivu.
 3. Lisääminen onnistuu raahaamalla hiirellä sivun osoitteen edessä olevasta kuvakkeesta Links-työkaluriville.
 4. Lisää kurssin kotisivu http://appro.mit.jyu.fi/tyovaline/ linkkilistaan.
 5. Tämän jälkeen sivulle siirtyminen pitäisi onnistua napsauttamalla luotua linkin kuvaketta. Kokeile kuvakkeen toimintaa!
 6. Jos haluat järjestää työkalurivillä olevia linkkejä kansioihin (hakemistoihin), niin kansioita voit tehdä tehdä suosikkien (engl. Favorites) organisoinnissa Links-kansion alle. Kansioiden määrittely helpottaa paljon linkkien löytymistä tulevaisuudessa. Suosikkien järjestäminen onnistuu valikkokomennolla Favorites | Organize Favorites avautuvasta ikkunasta. Ikkunasta voit järjestää myös muitakin suosikkejasi kansioihin.

Hakukoneet ja sanakirjat pikavalinnaksi

Hakukoneista ja sanakirjoista voi tehdä helposti itselleen käteviä työkaluja suoraan työkalupalkkiin.

 1. Kokeile ensin seuraavan listan Google-linkin toimintaa. Linkki on tehty sellaiseksi, että sitä napsauttamalla näkyville tulee ikkuna, jossa kysytään Googlelle määrittävät hakusanat. Ikkunan hyväksymisen jälkeen näkyviin tulee kyselyn vastaus selainikkunaan.
 2. Käynnistä Mozilla Firefox.
 3. Raahaa seuraavasta listasta haluamasi linkit Bookmarks Toolbar -työkalupalkkiin. Raahaaminen onnistuu ottamalla hiiren vasemmalla painikkeella kiinni suoran linkkitekstistä ja viemällä se työkalupalkkiin. Kokeile työkalupalkkiin sijoitetun linkin toimintaa! Tarkoituksena on, että se toimii täsmälleen samalla tavoin kuin edellä testaamasi linkki.

  Internet Explorerissa voit lisäämisen tehdä hiiren oikealla painikkeella. Valitse Add to favorites. Seuraavaksi valitse Create in ja edelleen Links-kansio.

Lisää tietoa

Nyysit (Usenet newsgroups)

Nyysit sisältävät ryhmiä, joissa voi keskustella kaikista mahdollisista aiheista hieman sähköpostin tapaan. Nyysit ovat Internetin vanhin ja suosituin maailmanlaajuinen keskustelupaikka, joka on ollut käytössä jo yli 20 vuotta.

Nyysiryhmien avulla pääset keskustelemaan oman alasi asiantuntijoiden kanssa ja voit saada jopa vastauksia kysymyksiisi. Nyysikäyttäjät keksivät alunperin myös kokoelmat usein kysytyistä kysymyksistä ja niiden vastauksista eli FAQ:t (Frequently Asked Questions). Kurssilla on myös oma FAQ-palstansa, jossa on vastauksia kurssiin ja harjoitustyöhön liittyviin ongelmiin.

 1. Tutustu aluksi nyysihierarkiaan ja erilaisiin nyysiryhmiin Google Groups -palvelun avulla. Mene aluksi osoitteeseen http://groups.google.fi/. Hiiren oikealla painikkeella saat avattua osoitteen toiseen selainikkunaan.
 2. Google Groupsin etusivulla on näkyvillä keskusteluryhmäluokitus, mutta kätevin tapa käyttää Google Groupsia on etsimistoiminto. Etsimistoiminnon avulla on helppoa hakea näkyville itseään kiinnostavia keskusteluryhmiä. Kirjoita hakukenttään jokin harrastuksiisi tai opiskeluusi liittyviä suomen- tai englanninkielisiä hakusanoja ja suorita haku.
 3. Haun tuloksena tulee näkyville sivun yläreunaan aiheeseen liittyvät ryhmät. Ryhmien alapuolelle tulee näkyville hakusanaan liittyviä artikkeleita. Jos hakusanasi on yleinen, niin kannattaa tutustua ryhmän yleiseen sisältöön. Jos taas hait jotakin tiettyä asiaa, niin kannattaa lukea tarkemmin vastauksena suoraan tulleita artikkeleita.
 4. Käy tutustumassa erityisesti sfnet-hierarkiaan.
 5. Tutustu myös nyysien tilaamiseen ja lukemiseen erillisen nyysiohjelman avulla seuraavien ohjeiden mukaisesti. Nyysiohjelmia kannattaa käyttää, jos haluaa lukea aktiivisemmin nyysiryhmiä. Erillisellä ohjelmalla saa pois näkyvistä jo luetut viestit.

Nyysien lukeminen erillisellä nyysiohjelmalla

Selaimen mukana tulee erityisesti nyysien lukemiseen tarkoitettuja ohjelmia. Yleensä nyysejä voi lukea sähköpostiohjelmilla (esim. Outlook). Seuraavissa ohjeissa käsittellään Mozilla Thunderbirdiä nyysienlukuohjelmana.

 1. Valitse Start | All Programs | Mozilla Thunderbird | Mozilla Thunderbird.
 2. Luo uusi käyttäjätili uutistenlukua varten (Newsgroup account).
 3. Anna nimesi ja sähköpostiosoitteesi. Sähköpostiosoitteena kannattaa käyttää jotain toissijaista sähköpostia sillä roskapostittajat saattavat kaivaa osoitteesi uutisryhmistä. Omaa sähköpostiosoitetta ei kannata mennä sotkemaan NOSPAM yms. merkinnöillä sillä se haittaa enemmän normaalikäyttäjää kuin roskapostittajaa.
 4. News-palvelimeksi voit laittaa news.jyu.fi Tilin nimi voi olla esim. news.jyu.fi.
 5. Napauta vasemmasta laidasta kohtaa news.jyu.fi ja valitse oikeasta laidasta Manage newsgroup subscriptions.
 6. Etsi listasta sfnet-hierarkia (tai edellä löytämäsi mielenkiintoinen keskusteluryhmä) ja avaa se. Valitse muutama mielenkiintoinen ryhmä tilatuksi rastittamalla ne.
 7. Kirjoita ylälaidan hakuun jyu. Valitse jyu-hierarkiasta kurssin oma keskusteluryhmä jyu.opinnot.itk010 sekä jyu.test-ryhmä. Paina lopuksi alalaidasta Ok. Ikkuna sulkeutuu ja palaat edelliseen ikkunaan.
  Seurattavien nyysiryhmien valinta
 8. Valitse hiiren vasemmalla painikkeella jokin tilaamistasi nyysiryhmistä. Jos ohjelma kyselee jotakin otsikoiden (engl. header) lataamisesta niin valitse Ok.
 9. Ruudun yläosaan ilmestyy lista ryhmässä olevista viesteistä ja viestiketjuista. Valitse jokin viesti niin näet sen sisällön alemmassa ruudussa.
 10. Tutustu hieman ryhmissä käytävään keskusteluun.
  Uutisryhmien lukua Mozilla Thunderbird -ohjelmalla
 11. Testaa käyttämääsi nyysiohjelmaa lähettämällä jokin viesti jyu.test-ryhmään. Testiviestejä saa lähettää vain erityisesti niille tarkoitettuihin ryhmiin.
 12. Vilkaise millaisia viestejä on tullut jyu.opinnot.itk010-ryhmään. Kaikki kurssin postituslistalle tulevat viestit näkyvät suoraan kurssin nyysiryhmässä. Kaikki ryhmään lähetetyt viestit ohjataan myös postituslistalle.
 13. Ennen oikean nyysiviestinnän aloittamista kannattaa lukea seuraavat artikkelit. Lue nämä jos sinulle jää demojen lopuksi aikaa. Aiheesta puhutaan vielä myöhemmin netikettiä käsittelevällä luennolla.
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/tyovaline/demot/demo2/
© Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://hazor.iki.fi/>
2005-09-15 14:06:20