Funktioita ja työkaluja - Luento 9

Tällä luennolla perehdymme rahoitus- ja tietokantafunktioiden käyttöön. Lisäksi perehdymme erikoissuodatuksen ja makrojen hyötyihin.

Luentotaltiointi

Ongelmia videon katselussa?

Kertausta muutamista työkaluista

Rahoitusfunktiot

Rahoitusfunktiot on tarkoitettu erilaisen lainojen ja sijoitusten arvojen laskemiseen. Seuraavassa on esitelty muutamia tavallisen käyttäjän tarvitsemia rahoitusfunktioita.

Funktioissa on useita tietyssä järjestyksessä annettavia parametreja, joten niiden lisäämiseksi on tiedettävä tarkkaan parametrien merkitys. Lisäksi funktioiden ajanjakso täytyy täsmätä maksuerien ja koron osalta, joten parametrien antamisssa kannattaa olla tarkkana. Tarkemmat esimerkit rahoitusfunktioiden käytöstä voit katsoa erillisestä luento9.xls tiedostosta.

Tietokantafunktiot

Tietokantafunktioita ei pidä sekoittaa oikeisiin tietokantoihin, koska niillä ei ole mitään yhteistä. Tietokantafunktiot on tarkoitettu tehokkaaseen luettelomuotoisen datan laskemiseen. Tietokantafunktiot eroavat vastaavista tavallisista funktioista siten, että niille voidaan antaa erilaisia ehtoja laskennan tueksi. Seuraavassa muutamia funktioiden käytössä huomioitavia asioita.

Tarkempia esimerkkejä voit tarkastella erillisestä luento9.xls -tiedostosta. Lisää tietokantafunktioista voit lukea luentomonisteen sähköisestä versiosta.

Erikoissuodatus

Erikoissuodatuksella saadaan annettua monipuolisia suodatusehtoja alueelle. Lisäksi pikasuodatuksesta poiketen tiedot voidaan myös kopioida toiseen laskentataulukkoon. Erikoissuodatuksesta kannattaa huomata muutama asia.

Makrot

Makrot ovat käteviä työkaluja erilaisten toistuvien toimenpiteiden automatisointiin. Makrojen avulla usein toistuva ja useita toimintoja vaativa toimenpide saadaan yhden napin painalluksen taakse. Seuraavassa muutama makrojen huomion arvoinen piirre.

Seuraavassa muutamia makroesimerkkejä työkalujen käyttämiseksi.

Seuraava erikoissuodatuksen tekevä makro on täysin nauhoitettu ja sen tarkoituksena on suodattaa paikallaan kaikkitiedot-alueen tietoja riviehto-alueen ehtojen mukaisesti. Makro on siitä kätevä, että riviehtoalueen ehtoja voidaan muuttaa vapaasti, joten makroa voidaan käyttää useammilla suodatusehdoilla.

Sub suodatus()
' Käytetään erikoissuodatustyökalua luettelo-nimiseen alueeseen
' Suodatusehdot löytyvät ehdot-nimiseltä solualueelta

    Range("luettelo").AdvancedFilter Action:=xlFilterInPlace, CriteriaRange _
        :=Range("ehdot"), Unique:=False
End Sub

Tiedot on suodatettu voidaan kaikkien tietojen näyttämiseksi nauhoittaa toinen makro, jossa tehdään valikkokomennon Data | Filter | Show All toiminto.

Sub poista_suodatus()
' Poistetaan suodatus
    ActiveSheet.ShowAllData
End Sub

Makro uuden säätyypin lisäämiseksi:

' Lisätään uusi säätilatyyppi kysymysikkunan avulla
Sub Lisaa_saatilatyyppi()
    Sheets("Säätyypit").Select
    Rows("1:1").Select
    Selection.Insert Shift:=xlDown
    ActiveCell.FormulaR1C1 = InputBox("Anna uusi säätilatyyppi:")
End Sub

Nauhoittamalla voidaan tehdä myös muita käteviä automatisointeja esimerkiksi lajittelua, pikasuodatusta, tietolomaketta ja välisummien lisäämistä varten. Nauhoittamista vaativampien makrojen tekemiseksi tarvitaan enemmän ohjelmointitaitoa. Esimerkkinä monimutkaisemmasta ja käsin tehdystä makrosta toimii Excel-taulukon muuttaminen HTML-taulukoksi. Jos makrojen kanssa työskentely kiinnostaa enemmän, niin VBA-ohjelmoinnista kannattaa lukea enemmän artikkelista VBA-perusteet erittäin lyhyesti.

Makrojen käyttäminen

Makroja voidaan käyttää (suorittaa) kätevästi esimerkiksi laskentataulukolle lisätyn painikkeen avulla. Painikkeen lisääminen onnistuu seuraavasti:

Makroja voidaan käyttää myös valikkokomennolla Tools | Macro | Macros (suom. Työkalut | Makro | Makrot) avatuvasta ikkunasta. Ensin ajettava makro täytyy valita aktiiviseksi ja sen jälkeen sen voi ajaa Run-komennolla. Makroihin voi myös yhdistää pikanäppäimiä.

Makroviruksilta suojaantuminen

Vaikka nykyisellään makroviruksia on liikkeellä vähän, niin niiden kanssa kannattaa edelleen olla varovainen. Jos työkirja sisältää makroja, mutta niitä ei tiedä tarvitsevansa, niin niitä ei kannata ottaa käyttöön.

Makrosuojauksista johtuu, ettei edes hyödyllisiä makroja päästä ajamaan oletusasetuksilla. Tällöin kannattaa tarkistaa makrojen suojaustaso valikkokomennolla Tools | Macro | Security (suom. Työkalulut | Makro | Suojaus). Avautuvasta ikkunasta suojaustason saa näkyville Security Level (suom. Suojaustaso) -välilehdeltä. Makrojen ajamiseksi suojaustaso kannattaa laskea Medium (suom. Normaali)-tasolle, jolloin makrojen käyttö varmistetaan käyttäjältä asiakirjan avaamisen yhteydessä. Kun asetukset on hyväksytty, niin työkirja täytyy avata uudelleen, jolloin näkyville pitäisi tulla makroista aiheutuva kysely.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/tiedonhallinta/luennot/luento9/
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
© Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)< http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>
2005-04-15 16:22:23
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto