Etäopiskelun ohje - Mikrotietokonelaitteistot

Tietotyön kursseja voit suorittaa etäopiskeluna. Opiskelut voit aloittaa milloin parhaaksi näet, vuodenajasta riippumatta. Tarvitset tietokoneen, jossa on internet-yhteys ja sopivat ohjelmistot (useimmiten ilmaisia) sekä riittävästi aikaa opiskeluun.

Yleistä

ITKY201 Mikrotietokonelaitteistot on Jyväskylän yliopiston ja avoimen yliopiston ja tietotekniikan laitoksen yhteistyössä järjestämä informaatioteknologian ja tietotyön peruskurssi. Kurssin pohjatietoina vaaditaan kurssi ITKP101 Tietokone ja tietoverkot työvälineenä tai vastaavat tiedot. Kurssi antaa valmiudet mikrotietokoneen rakentamiseen laiteosista ja perustaidot käyttöjärjestelmän asentamiseen. Tarkempi kurssikuvaus löytyy kurssin etusivulta:

http://appro.mit.jyu.fi/etaopiskelu/laitteistot/

Kurssin sivuilta löytyvät aikataulut ja paikat on tarkoitettu pääasiassa lähiopetuksessa opiskeleville. Kurssikohtaiset etäopiskeluohjeet löytyvät tältä sivulta ja yleiset etäopiskeluohjeet sivulta:

http://appro.mit.jyu.fi/etaopiskelu/

Kurssin opiskelun voi aloittaa milloin tahansa vuoden aikana. Ilmoittaudut ensin kurssille, jonka jälkeen voit opiskella omaan tahtiin. Luentosivuilta löytyvä oleva aikataulu ei koske siis sinua vaan katso tältä sivulta löytyvää aikatauluehdotusta. Kurssi suoritetaan tekemällä kurssin osa-alueet kattava harjoitustyö. Harjoitustöitä otetaan vastaan järjestelmällisesti 1.9. - 31.5. ja hieman pidemmällä viiveellä kesäaikaan.

Ilmoittautuminen

  1. Rekisteröidy Korppiin yleisohjeiden avulla.
  2. Ilmoittaudu kurssille Korppi-järjestelmän kautta osoitteessa:

    https://korppi.jyu.fi/kotka/course/student/generalCourseInfo.jsp?course=29477

Kurssin opiskelu

  1. Kuuntele, katso ja lue luentoja ja materiaaleja.
  2. Katso mallivideot demonstraatioista ja käy läpi tehtävät. Jos sinulla on mahdollisuus purkaa oma vanha käytetty kone ja asentaa siihen Windows ja Linux-käyttöjärjestelmät niin tee se demo-ohjeiden avulla!
  3. Kommunikoi tarvittaessa ohjaajien ja muiden opiskelijoiden kanssa.
  4. Sovella taitojasi. Tilaa etätehtävä ja perehdy sen kysymyksiin. Hae tietoa internetistä ja kurssisivuilta. Palauta työ opettajalle.

Aikataulu

Kurssin voit suorittaa etäopiskeluna omassa aikataulussasi. On kuitenkin käytännössä järkevä jaksottaa kurssiin liittyvää opiskeluaikaa (keskimäärin 40h) muutamalle viikolle. Ohessa aikatauluehdotus, jota voit muutella tiiviimmäksi tai väljemmäksi tarpeen mukaan. Aikatauluehdotuksessa viikoilla tarkoitetaan opiskeluviikkoja, jotka voit itse sijoitella muun kalenterisi mukaan. Olennaista on, että teet selvän suunnitelman kurssin suorittamiseksi.

Yksi ehdotuksen palanen vastaa noin kolmen tunnin opiskelutyötä. Työn määrä voi vaihdella riippuen opiskelijasta. Ehdotuksen palkit toimivat suorina linkkeinä kyseiseen luentoon tai demoon.

Selitteet

Luennot
Demonstraatiot
Harjoitustyö

Aikatauluehdotus

Viikko 1

L1
L2
L3
L4

Viikko 2

D1
L5
L6
D2

Viikko 3

HT
HT
HT
HT

Ohjeita työskentelyyn

  1. opiskeluviikko - Laitteiston osien tuntemus
    • BIOS
    • Laitteiden tunnistaminen
    • Käsitteiden ymmärtäminen
    • Laitteiden kytkennät
    • Katso luentovideot ja lue luentosivun asiat neljän ensimmäisen luennon osalta.
    • Opiskele miltä eri laitteet näyttävät ja millaisia liitäntöjä niissä on.
    • Opiskele mihin laitteet kytkeytyvät emolevyllä.
    • Opiskele käsitteet ja mihin ne liittyvät.
    • Kurssin monisteesta löydät myös tärkeää asiaa.
    • Kannattaa myös käydä katsomassa Linkit- kohdan alta millaisia laitteisto-aiheisia internet-sivuja on olemassa. Näiden artikkelit ovat täynnä rautaista asiaa :)
    • Kirjastoista löytyy myös tekniikka-aiheisia lehtiä, joissa käsitellään laitteistoasioita. Katsasta mitä esimerkiksi Mikrobitti- ja Tietokone-lehdet sisältävät.
  2. opiskeluviikko - Käyttöjärjestelmät
    • Koneen rakentaminen osista
    • Käyttöjärjestelmän asennus
    • Kovalevyn osiointi
    • Käyttöjärjestelmän toiminnan optimointi
    • Katso mallivideot demosivuilta. Lue samalla nettisivulta samalla miten laitteiston ja käyttöjärjestelmän asennus tapahtuu vaiheittain.
    • Kiinnitä huomioita kovalevyn osiointiin ja BIOS-asetuksiin.
    • Selvitä millä keinoin käyttöjärjestelmäsi muistin kulutusta voidaan vähentää.
  3. opiskeluviikko - Harjoitustyö
    • Harjoitustyön tilaaminen
    • Harjoitustyön tekeminen
    • Tilaa etätehtävä harjoitustyö-sivuilta. Saat ZIP-paketin, jossa ovat tehtäväsi. Pura paketti ja avaa tehtävät sisältävä HTML-dokumentti selaimella.
    • Tee tehtävät. Nyt sinulle pitäisi olla riittävät taidot tehtävien tekemiseksi. Tehtävissä joudut käyttämään internetiä apunasi tiedon haussa.
    • Ongelmatilanteissa ota yhteyttä ohjaajiin. Kun työ olet löytänyt vastaukset kysymyksiin niin palauta työ ohjaajallesi.

Harjoitustyö

Harjoitustyö aikataulu

Harjoitustyön tekemiselle ei ole kiinteää aikataulua. Harjoitustyön työstämiseen kannattaa kuitenkin itse asettaa ja varata riittävästi aikaa. Voit ottaa mallia aikatauluehdotuksesta.

Harjoitustyön toteuttaminen

Harjoitustyö on etätehtävä, jossa on soveltavia kysymyksiä kurssin aihepiiriin liittyen. Tehtävän saat harjoitustyöautomaatilta, joka arpoo sinulle henkilökohtaiset kysymykset.

Tehtävien suorittaminen hyväksytysti vaatii kurssin asioiden hyvää hallintaa. Tehtävät kattavat kurssin kaikki osa-alueet. Tehtävissä on mm.

Saat tehtävät ZIP-pakettina, joka on ladattava ensin omalle koneelle ja purettava johonkin hakemistoon. Paketissa on HTML-dokumentti, joka sisältää tehtävät.

Etätehtävän palauttaminen

Kirjoita vastaukset tekstitiedostoon pohja.txt, jossa on samat kysymykset kuin HTML-dokumentissa. Kirjoita vastauksesi kysymyksien perään. Lähetä vastaukset sähköpostilla ohjaajallesi ja liitä vastauksien mukaan tarvittavat liitetiedostot. Ohjaaja vastaa parin viikon kuluessa. Kurssi on

Tarvittavat ohjelmistot

Etätehtävissä tarvitset lähinnä sähköpostia ja hieman kuvankäsittelyä. Luento- ja demovideoiden katsomiseen tarvitset videontoisto-ohjelman.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/laitteistot/ohje.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2006-01-12 14:03:30
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto