Tekstinkäsittelyn perusteita

Mallivideot

Ongelmia videoiden katselussa?

Seuraavissa tehtävissä tutustutaan tekstinkäsittelyohjelman tehokkaaseen peruskäyttöön. Tehtävissä käydään läpi asiakirjan rakenteen merkitsemiseen ja tyylien muokkaamiseen liittyviä asioita sekä tutustutaan erilaisten objektien liittämiseen asiakirjaan. Tehtävät on suunniteltu ensisijaisesti Microsoft Word 2003-tekstinkäsittelyohjelmaa varten, mutta tehtävät voi tehdä myös muillakin tekstinkäsittelyohjelmilla, joskin tehtävissä käytetyt valikkokomennot eroavat ohjelmittain.

Jos et ole tehnyt vielä edellisiä demoja ja sinulla on hankaluuksia esim. kansioiden luomisessa niin palaa vielä edelliseen demotehtäviin ennen näiden tekemistä!

Tekstinkäsittelyn aloittaminen

Leikepöytä

Ylimääräiset rivinvaihdot

Aseta kaikki erikoismerkit kuten rivinvaihdot näkyviin etsimällä työkalupalkista Show/Hide-valinta.

Rivinvaihto tarkoittaa wordissa tyylin vaihtumista eikä rivinvaihdoilla pidä sellaisenaan yrittää muotoilla dokumentin ulkoasua. Ylimääräiset rivinvaihdot vain hankaloittavat dokumentin ulkoasun keskitettyä ylläpitoa.

Show/Hide

Jos dokumentin ulkoasua on sotkemassa ylimääräisiä rivinvaihtoja (kaksi tai useampia peräkkäin) niin käy poistamassa ne tekstistä korvaa-työkalulla (engl. Replace).

Kaksi rivinvaihtoa peräkkäin on liikaa

Korvaa (Edit|Replace) kaksi peräkkäistä rivinvaihtoa aina yhdellä rivinvaihdolla ja toista korvaustoimintoa niin monta kertaa että korvattavaa ei enää löydy. Tarkempi ohje etsi ja korvaa toiminnon käyttämiseen löytyy kurssin FAQ-sivulta.

Dokumentin rakenne

Sisällysluettelo

Insert|Reference|Index and Tables

Ulkoasun muokkaaminen

Palstat

Avaa kokonaan uusi asiakirja näkyville ja kopioi muokkaamastasi asiakirjasta yksi kokonainen alaluku uuteen asiakirjaan. Tallenna uusi asiakirja jollekin nimelle! Seuraavissa tehtävissä muokataan uutta asiakirjaa, joten voit sulkea edellä muokatun asiakirjan.

Jaa asiakirjan muutama tekstikappale kahteen palstaan (engl. Columns). Tarkemmin palstoista voit lukea monisteen luvusta palstat.

Taulukot

Kuvat

Tulostaminen

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/tyovaline/demot/demo3/
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2004-11-17 11:34:42
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto