Erkka v.1.23

Erkka is a handy Java-based database modelling program which is designed and programmed by students in software project -course in the department of mathematical information technology at Jyväskylä university. Further development by Jukka Mäntylä (jmantyla@mit.jyu.fi). With Erkka it is possible to draw ER-diagrams, convert ER-diagram to CREATE TABLE -statements, execute SQL-queries and view relation-diagrams. Program is licensed under GPL. For other licensing purposes please contact authors.

Erkka-ohjelma on Java-pohjainen tietokannan mallinnussovellus, jonka on toteutettu Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksen Erkka-sovellusprojektissa. Projektia on jatkokehittänyt Jukka Mäntylä (jmantyla@mit.jyu.fi). Uusimman version saat ylläolevasta osoitteesta. Tarvitset myös uusimman version Javasta (5.0).

Download

You can download Erkka here (use only at your own risk). Erkka requires the latest version of Java Runtime Environment (5.0).

Tiedostot

Bugeja

Asennus

Lyhyet ohjeet ohjelman käyttöönottoon:

  1. Asenna Java ellei sitä ole jo koneellasi.
  2. Lataa asennuspaketti ja valitse lopuksi Open (IE) tai Launch file (Mozilla). Pura asennuspaketti johonkin hakemistoon missä on muitakin ohjelmia (esim. C:\Program files).

Käyttö (v.1.1)

Mene Erkka-hakemistoon Windows Exprorerilla ja tuplanapauta Erkka.jar:ia. Komentoriviltä ohjelman saa käyntiin komennolla:

java -jar Erkka.jar

JAR-ohjelmasta voi olla hyvä tehdä itselleen pikakuvake raahaamalla Erkka.jar Windows Explorerista oikealla hiiren napilla työpöydälle. Valitse avautuvasta ikkunasta Create shortcut (Luo pikakuvake). Java-ohjelmat toimivat toki luonnollisesti muissakin ympäristöissä kuin Windowsissa.

Aloitus

konfitiedoston valitseminen

  1. Valitse File | New
  2. Navigoi Erkka-ohjelman hakemistoon ja valitse sieltä konfitiedosto.erkka. Avaa asetustiedosto napauttamalla Open configuration.

ER-kaavion piirto

ER-kaavion piirto

Konfitiedoston avaamisen jälkeen ikkunan ylälaitaan tulee työkalurivi, jolla voit piirtää ER-kaavion. Työkalun valinta pysyy päällä kunnes valitset toisen työkalun.

  1. Nuoli = Valintatyökalu. Napauta objektia niin näet vasemmassa laidassa ominaisuudet. Raahaamalla voit siirtää objektia. CTRL-näppäin pohjassa voit valita useita objekteja. Jos siirrät useita kohteita niin pidä myös CTRL-näppäin pohjassa.
  2. Attribute = Ominaisuuden lisääminen. Napauta johonkin kohtaan piirtoalueella.
  3. Line = Kohteen, suhteen ja ominaisuuden yhdistäminen. Napauta ensin jotain objektia ja sen jälkeen toista. Yhdysviivan ominaisuuksia pääsee muokkaamaan valitsemalla nuolityökalun ja sen napauttamalla viivan keskellä olevaa pistettä.
  4. Relationship = Kohteen lisääminen. Napauta johonkin kohtaan piirtoalueella.

Kaavio voidaan tallentaa Erkan ymmärtämässä muodossa valinnalla File | Save as.... Kaavion saa PNG-muotoiseksi kuvaksi valinnalla File | Export.

SQL

SQL-lauseiden luonti

Kun ER-kaavio on kunnossa niin voit generoida kaaviosta SQL-kyselyt, joiden avulla voidaan luoda taulut tietokantaan. Valitse View | SQL tai SQL-välilehti, jolloin muunnoksen pitäisi tapahtua. Jos muutat ER-kaaviota tämän jälkeen niin SQL-muunnoksen saa ajettua uusiksi valinnalla Edit | Refresh SQL tai F5.

Relaatiokuva

Relaatiokuvan järjestely

Kun SQL-lauseet on muodostettu niin näiden perusteella pystytään tekemään relaatiokuva. Valitse View | Relation tai valitse Relation-välilehti. Joudut itse hieman järjestelemään objektien paikkoja, että saat kuvasta järkevän näköisen. Objekteja saa siirreltyä raahaamalla niitä hiirellä. Relaatiokaaviota ei pysty itse muokkaamaan vaan aina on ensin muutettava ER-kaaviota. Muutoksien jälkeen on aina muistettava itse päivittää SQL-lauseet. Tämän jälkeen voidaan päivittää relaatiokuva valinnalla Edit | Refresh Relation tai painamalla F5 relaatio-välilehdellä.

SQL-kyselyt tietokantaan

SQL-kyselyt tietokantaan

Kun SQL-lauseet on tehty ER-kaaviosta, voidaan taulut luoda tietokantaan Query-välilehden työkaluilla. Ensin on otettava yhteys valmiiseen tietokantaan:

Tämän jälkeen valitse Copy query from SQL-panel ja valitse Execute. Tietokannan antamat ilmoitukset tulevat alalaitaan. DROP-käskyjen virheistä ei kannata välittää, tämä johtuu siitä että tauluja ei olla vielä luotu.

Tarvittaessa SQL-statements-kohtaan voidaan itse kirjoittaa SQL-kyselyjä ja suorittaa ne napauttamalla Execute:a. Käytä puolipistettä (;) SQL-lauseiden erottimena. Hakujen tulokset tulevat sarkaineroteltuna taulukkona, jonka voi tallentaa tekstitiedostona valinnalla Save Results as... tai kopioida leikepöydän kautta esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmaan.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/tools/erkka/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2011-03-01 11:48:29
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta