PostgreSQL-tietokantapalvelimen käyttäminen

Tietokannat-kurssilla on käytössä PostgreSQL-tietokantapalvelin, jonka avulla harjoitellaan tietokannan taulujen luomista, tietojen lisäämistä, muuttamista, poistamista ja kyselyjen tekemistä SQL-kielellä.

Palvelimen käyttäminen onnistuu mistä tahansa verkkoyhteydellä varustetusta koneesta johon on asennettu ODBC Query Tool ja PostgreSQL:n ODBC-ajuri. Agoran mikroluokkiin nämä on jo asennettu. Kotikoneisiin nämä täytyy jokaisen asentaa itse. Ohjelmat löytyvät seuraavista osoitteista:

Jos verkkoyhteyttä ei ole käytettävissä niin on joko tyydyttävä tekemään demotehtävät ja harjoitustyö Agoran mikroluokissa tai asennettava omalle koneelle tietokannanhallintajärjestelmä.

ODBC-yhteyden luominen PostgreSQL-tietokantaan

  1. Käynnistä ODBC Query Tool. Ohjelma löytyy Agoranetin koneista paikastaStart|ODBC Query Tool.
    ODBC Query toolin näkymä heti ohjelman käynnistämisen jälkeen
  2. Ensimmäistä kertaa ODBC Query Toolia käyttäessäsi sinun pitää määritellä mihin tietolähteeseen (engl. Data Source) muodostetaan ODBC-yhteys. Valitse seuraavaksi New.
  3. Seuraavaksi pitää valita käytettävä ODBC-ajuri. Valitse PostgreSQL ja paina Next.
    ODBC-ajuriksi valitaan PostgreSQL
  4. Seuraavaksi pitää antaa ODBC-yhteydelle nimi ja valita paikka jonne sen asetukset tallennetaan. Valitse tallennuspaikaksi U:-asema ja sieltä tietokannat-kansio. Anna yhteyden nimeksi (engl. File name) tietokannat.dsn. Valitse lopuksi Next.
    ODBC-ajurin asetuksien tallentaminen
  5. Viimeistele tietolähteen luominen valitsemalla Finish.
    tietolähteen luomisen viimeistely
  6. Esiin aukeaa PostgreSQL-ajurin oma dialogi, joka tarvitsee vielä tiedot tietokannan nimestä, palvelimesta sekä käyttäjätunnuksesta ja salasanasta. Käyttäjätunnus on luotu kaikille niille, jotka ajoissa ovat käyneet antamassa tunnuksensa korppi-järjestelmään. Jos et saa yhteyttä eli sinulla ei ole tunnusta niin ota yhteyttä luennoijaan tai demo-ohjaajiin ja pyydä tekemään sinulle tunnus. ODBC-yhteyden määritykset
    Valitse lopuksi OK.
  7. Vielä viimeinen varmennus ODBC-asetuksien tallentamisesta. Valitse OK.
    ODBC-yhteyden määritykset
  8. ODBC-asetukset eivät tallenna tietoa salasanasta (oma käyttäjätunnus agoranetissa) joten joudut antamaan sen vielä ennen kuin saat yhteyden auki.
    ODBC-yhteyden määritykset

ODBC Query Toolin käyttäminen

  1. Käy ensimmäiseksi muuttamassa Query Toolin asetuksia Query|Current Connection Options. Muuta erotinmerkiksi (engl. Query batch separator) puolipiste (;) ja salli SQL-lauseiden suorittaminen vaikka jossakin lauseessa olisi virhe eli ota ruksi pois kohdasta When a query batch fails do not execute subsequent query batches.

  2. ODBC-yhteyden määritykset
  3. Muuta seuraavaksi tietokantapalvelimella oleva salasanasi:
    ALTER USER <oma tunnus> WITH UNENCRYPTED PASSWORD 'uusi salasana'
    Esim. käyttäjän tjlahton salasanan voisi muuttaa komennolla:
    ALTER USER tjlahton WITH UNENCRYPTED PASSWORD 'salasana'
    Kirjoita salasanan vaihtava rivi ODBC Query toolin editori-ikkunaan ja suorita se painamalla F5 tai valitsemalla työkalupalkista Execute Query (F5). Älä käytä sellaista salasanaa, joka sinulla on käytössä jossakin muualla. Jokin yksinkertainen sana riittää, koska kyseessä on kuitenkin vain harjoittelutietokanta.
    Salasanan vaihtaminen
http://appro.mit.jyu.fi/2002/kevat/tietokannat/demot/palvelin.html
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2.10.2002 11:34:02