Malliharjoitustyöt - Mikrotietokoneiden ohjelmistot

Seuraavissa luvuissa käsitellään malliharjoitustyön suunniteluun liittyviä asioita. Suunnitelmaan on liitetty lyhyet ohjeet, mutta tarkemmat ohjeet löytyvät harjoitustyöohjeesta.

Opiskelijoiden arvosanojen laskenta

Seuraavassa harjoitustyöaihesuunnitelman eri vaiheet:

  1. Seuraavassa kirjallinen vapaamuotoinen kuvaus opiskelijoiden arvosana -sovelluksen toiminnasta.

    Opiskelijoiden arvosanojen laskenta on taulukkolaskentasovellus, joka on tarkoitettu yhteistoimintapaikan opiskelijoiden arvosanojen laskentaan. Sovelluksen avulla opettaja voi tarkkailla opiskelijoidensa edistymistä kurssilla ja pitää yllä tietoja arvosanoista ja harjoitustöiden hyväksymisestä. Opettaja voi lisätä, poistaa ja järjestää opiskelijoita sovelluksessa tarpeen mukaan. Opiskelijat osallistuvat erillisiin tentteihin, joiden tehtäväpisteet kirjataan sovellukseen. Opiskelijan arvosanat määräytyvät kiinteän arvosanataulukon mukaan, jota opettaja voi halutessaan muokata. Opiskelijat joutuvat tekemään kurssille kaksi harjoitustyötä, joiden kummankin on oltava hyväksyttyjä ennen kurssin hyväksyttyä suorittamista. Opiskelijat saavat hyvin tehdystä harjoitustyöstä bonuspisteitä, jotka vaikuttavat hyväksyttyyn arvosanaan korottavasti suoraan arvosanataulukon pisteiden mukaan. Hyväksytyt harjoitustyöt ja niistä saatavat bonuspisteet kirjataan sovellukseen. Opiskelijat voivat osallistua niin moneen tenttiin kuin haluavat. Tentissä on maksimissaan kuusi erillistä tehtävää. Hyväksytyistä yhden tentin tenttisuorituksista opettaja tekee koosteita, jotka hän julkaisee kurssin WWW-sivuilla. Opettaja tulostaa tenttitulokset myös paperille ilmoitustauluille laittamista varten. Opettaja tekee kurssin päätteeksi myös koosteita suorituksista. Koosteista pitää käydä ilmi opiskelijan tenttitulokset sekä opiskelijan harjoitustyön hyväksyntä.

  2. Toisessa vaiheessa edellisesta kuvauksesta poimitaan erilaiset ominaisuudet. Ominaisuudet on eroteltu kuvauksesta harmaalla taustavärillä. Ominaisuudet on poimittu seuraavaan listaan:
  3. Kolmannessa vaiheessa kuvauksesta etsitään sopivia kokonaisuuksia. Kokonaisuudet on merkitty kuvaukseen vaalealla tekstillä, joka on tummalla pohjalla. Kokonaisuudet on poimittu seuraavaan listaan:
  4. Neljäntenä vaiheena on ominaisuuksien ja kokonaisuuksien yhdistäminen. Seuraavassa listassa on yhdistettynä erilaiset kokonaisuudet ja niihin liittyvät ominaisuudet.
  5. Viimeisenä vaiheena on rakennekaavion tekeminen edellisten tietojen pohjalta. Kaavioon täytyy sisältää edellisen vaiheen kokonaisuudet ja niiden ominaisuudet sekä nuolet, jotka ilmoittavat mitä tietoja toisesta kokonaisuudesta yhdistetään toiseen. Esimerkin suoritusten koosteeseen otetaan luonnollisesti tiedot tenteistä ja harjoitustöistä.

    Tässä yhteydessä voi vielä miettiä joidenkin kokonaisuuksien yhdistämistä. Käytettävissä olevat työkalut voivat mahdollistaa joidenkin kokonaisuuksien yhdistämisen, mutta yhdistämisessä pitää tietää mitä on tekemässä. Esimerkiksi edellisistä kokonaisuuksista yhden tentin kooste voidaan toteuttaa tenttien yhteyteen taulukkolaskentasuodatus-työkalun avulla.

    Varsinainen sovellus toteutetaan aikanaan suoraan tehdyn kaavion perusteella.

    Harjoitustyön rakennekaavio


http:// appro.mit.jyu.fi /2001/kevat/ohjelmistot/harkka/malli.html
© Petri Heinonen ()<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>
2001-04- 4T09:44:02Z