IDE-kiintolevyn ja CD-ROM-aseman asentaminen

Demoissa on tarkoitus asentaa ensin kiintolevy siten, että se toimii ja vasta tämän jälkeen asennetaan CD-ROM-asema samaan IDE-kaapeliin kiintolevyn rinnalle. Normaalisti kannattaa pyrkiä asentamaan CD-ROM-asema ja kovalevy eri IDE-kaapeliin. Joissakin tapauksissa CD-ROM-aseman voi hidastaa kovalevyn toimintaa. Jos koneessa on useita IDE-laitteita, niin eri IDE-kaapeliin asentaminen ei tule välttämättä kysymykseen.

IDE-kiintolevyn asentaminen

  1. Ruuvaa auki koneen kotelon ruuvit ja poista kotelo.
  2. Kirjoita ylös kiintolevyn päällä lukevat ohjeet ja tarkat tekniset tiedot. Laita talteen kiintolevyn valmistaja, kiintolevyn tarkka tyyppimerkki, jumpperointiohjeet , tiedot kiintolevyn fyysisistä ominaisuuksista eli sektorien (sectors), lukupäiden (heads) ja sylintereiden (cyls) lukumäärät ja kiintolevyn tallennuskapasiteetti.
  3. Asentaessasi uutta kovalevyä tarkista laitteiden jumpperoinnit. Yhteen IDE-kaapeliin voi liittää kaksi laitetta, joista toinen pitää olla määritelty toimimaan Isäntä-asemana (Master) ja toinen Orja-asemana (Slave). Nämä saa määriteltyä kovalevystä löytyvillä jumppereilla tai dip-kytkimillä. Laitteen päälle on yleensä printattu/painettu ohjeet jumpperoinnista. Jos ohjeessa sanotaan, että jumpperointia ei käytetä joissakin tapauksissa, niin tällöin voit laittaa jumpperin kiinni ainoastaan yhteen piikkiin. Tällä tavoin jumpperi ei häviä!
  4. Poista itsestäsi staattinen sähkö koskemalla koneen runkoon ennen levyn asentamista. Asenna kiintolevy koneen kotelosta löytyvään sopivan kokoiseen laajennuspaikkaan. 3.5" kiintolevyt tulevat samankokoiseen paikkaan kuin levykeasema ja suuremmat 5.25" kiintolevyt CD-rom-asemien kokoiseen paikkaan. Pienemmän 3.5" kiintolevyn voi myös asentaa 5.25" paikkaan jos hankkii tarkoitukseen sopivan kehikon.
  5. Ruuvaa kiintolevy kunnolla kiinni koteloon kiintolevyn sivuilta löytyvien ruuvireikien avulla. Älä käytä liian pitkiä ruuveja, koska ne saattavat yltää kosketuksiin kiintolevyn koneiston kanssa.
  6. Yhdistä kiintolevy emolevyyn IDE-kaapelilla (lattakaapeli). Kaapeli menee helposti paikalleen väärinpäin. Kaapelin toisessa reunassa on punainen viiva, joka tulee piikin nro1 kohdalle eli virtapiuhan puolelle. Yhdistä kiintolevyyn kotelon virtalähteestä tuleva virtajohto. Virtajohto menee liittimeensä vain oikeinpäin.
  7. Uudet koneet tunnistavat heti käynnistyksen yhteydessä kiintolevyn ja näyttävät sen tiedot näytöllä. Vanhemmissa koneissa täytyy BIOSin setupiin syöttää kovalevyn fyysiset tiedot, jotta sitä päästään käyttämään. Käy syöttämässä BIOSissa tarvittavat tiedot kovalevystä. BIOSiin pääset painamalla DELETE-näppäintä käynnistyksen yhteydessä. Viesti näppäimen painamisesta tulee pian käynnityksen jälkeen näytölle. Tarvittavat faktat löytyvät kovalevyn päältä.
  8. BIOSista näkyvillä on ensimmäiseksi valikko, josta pitää valita Standard CMOS Setup. Valinnan jälkeen mennään tarkistamaan kiintolevyn tiedot kohdasta Hard disk. Asentamasi kiintolevyn tietojen pitäisi löytyä Primary Master riviltä. Tarkista, että ylöskirjoittamisi tiedot ovat oikein: Cyln(Sylinterien lukumäärä), Head (Lukupäiden lukumäärä) ja Sect (Sectoreiden lukumäärä). Kun asetukset ovat oikein tulee kiintolevyn kooksi 1282 MB. Jos olet muuttanut tietoja, niin poistu ja tallenna tiedot valinnalla Save & Exit setup. Valinnan jälkeen näkyviin tulee kysymys Save to CMOS and Exit (Y|N), jonka voi hyväksyä valinnalla y. Muussa tapausessa voit poistua tallentamatta tietoja (Exit Without Saving).
  9. Jos kone ei käynnistynyt ollenkaan niin todennäköisesti IDE-kaapeli on asennettu väärinpäin. Vika korjautuu sammuttamalla koneen ja asettamalla kaapelin kiinni toisinpäin.
  10. Kiintolevyn löydyttyä on seuraavana vaiheena kiintolevyn osiointi ja formatointi. Nämä vaiheet tehdään kuitenkin vasta seuraavissa demoissa.

CD-ROM-aseman asentaminen

  1. Kirjoita ylös CD-ROM-aseman päällä lukevat ohjeet ja tarkat tekniset tiedot. Laita talteen aseman valmistaja, aseman tarkka tyyppimerkki ja jumpperointiohjeet. Jumpperointi ohjeet löytyvät tässä tapauksessa CD-ROM-aseman takaa (CS=Cable Select, SL=Slave, MA=Master).
  2. Asentaessasi uutta CD-ROM-asemaa tarkista laitteiden jumpperoinnit. Yhteen IDE-kaapeliin voi liittää kaksi laitetta, joista toinen pitää olla määritelty toimimaan Isäntä-asemana (Master) ja toinen Orja-asemana (Slave). Tarkista kovalevyyn tekemäsi jumpperointi ja jumpperoi CD-ROM-aseman sen mukaan.
  3. Asenna CD-ROM-asema koneen kotelosta löytyvään sopivan kokoiseen 5.25" laajennuspaikkaan. Ruuvaa CD-ROM-asema kunnolla kiinni.
  4. Yhdistä asema emolevyyn IDE-kaapelilla (lattakaapeli). Kaapeli menee helposti paikalleen väärinpäin. Kaapelin toisessa reunassa on punainen viiva, joka tulee piikin nro1 kohdalle eli virtapiuhan puolelle.
  5. Yhdistä asemaan kotelon virtalähteestä tuleva virtajohto. Virtajohto menee liittimeensä vain oikeinpäin. Älä vielä sulje koneen koteloa, vaan yritä käynnistää kone. Jos kone ei käynnisty niin todennäköisesti IDE-kaapeli on asennettu väärinpäin. Vika korjautuu sammuttamalla kone ja asentamalla kaapeli kiinni toisinpäin.
  6. Uudet koneet tunnistavat heti käynnistyksen yhteydessä CD-ROM-aseman ja näyttävät sen tiedot näytöllä. Windows-löytää CD-ROM-aseman kuitenkin vaikka siitä ei erityisempää mainintaa koneen käynnistyessä tulisikaan.
  7. DOS-ympäristössä CD-ROM-aseman käyttäminen vaatii erityisten ajurien asentamista. Tähän palataan myöhemmissä demoissa!
  8. Kutsu demo-ohjaajasi tarkistamaan tekemäsi kytkennät. Kun ohjaaja on antanut luvan, niin sammuta tietokone ja poista asentamasi kiintolevy ja CD-ROM-asema. Ruuvaa lopuksi kotelo takaisin paikalleen.

http://appro.mit.jyu.fi/2000/syksy/laitteistot/demot/demo2/asentaminen.html
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2000-11- 7T16:08:59Z
[an error occurred while processing this directive]